109 Kişinin Hayatını Kaybettiği Depremlerinde: Ebrar Sitesi'nde Kolon ve Kirişler Yetersizliği

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok ile ilgili hazırlanan iddianame, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edildi. İddianamede, 7 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası talep ediliyor.

Yayınlanma:
109 Kişinin Hayatını Kaybettiği Depremlerinde: Ebrar Sitesi'nde Kolon ve Kirişler Yetersizliği

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'un çökmesiyle ilgili dava süreci devam ediyor. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kabul edilen iddianameye göre, 7 şüpheli hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası talep edildi. Bu dava, merkez Onikişubat ilçesi Şazibey Mahallesi'nde meydana gelen trajik olayla ilgili yürütülen hukuki sürecin bir parçasıdır.

Bilirkişi İncelemesi ve Şüphelilerin Savunması

Deprem sonrasında yaşanan ölümler ve yaralanmaların ardından, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen bir bilirkişi heyeti, binanın yıkılmasına ilişkin detaylı bir inceleme gerçekleştirdi. Binanın kolon ve kirişlerinden alınan demir örnekleri üzerinde yapılan analizler, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden bir heyete sunuldu. Asli kusurlu bulunan şüphelilerin savunmalarında suçlamaları reddettiği, soruşturma kapsamında fenni mesul şüphelilerin ve yapı sahiplerinin kusurlu olduğu belirtildi.

İddianamedeki Teknik Detaylar ve Sonuçlar

İddianamede, binanın yapısal eksiklikleri ve hataları detaylandırıldı. Teknik inceleme sonucunda, binanın taşıyıcı sistemlerindeki donatıların uygun olmadığı, beton kalitesinin düşük olduğu ve yapısal elemanların kesit ve donatı alanı açısından yetersiz olduğu belirlendi. Ayrıca, binanın göreli kat ötelenme oranlarının ve al burulma düzensizliğinin yönetmelik sınır değerlerini sağlamadığı tespit edildi. İddianamede, bazı şüpheliler hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği ve kamu görevlileri hakkında ayrı bir soruşturma yürütüleceği bildirildi.

Bu dava, deprem riski altındaki yapıların güvenliği ve inşaat standartlarına uygunluk konusunda önemli bir örnek teşkil etmekte olup, ilerleyen süreçte de gündemdeki yerini koruyacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet