Çocukluk Hastalıkları Yetişkin KOAH'ına Etki Ediyor

Etlik Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nde tedavi gören 76 yaşındaki Hasan Güvenç, 16 yıldır KOAH ile mücadele ediyor. Dr. Serap Duru, Güvenç'in çocukluk döneminde yaşadığı ağır enfeksiyonların KOAH'ın sebebi olabileceğini belirtti. KOAH'ın artan çocukluk dönemi vakalarıyla birlikte hava yollarında daralmaya yol açtığını ve öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler gösterdiğini vurguladı.

Yayınlanma:
Çocukluk Hastalıkları Yetişkin KOAH'ına Etki Ediyor

76 yaşındaki Hasan Güvenç, Etlik Şehir Hastanesi'nde Göğüs Hastalıkları Bölümü'nde KOAH tedavisi görüyor. Dr. Serap Duru, Güvenç'in 16 yıldır süren KOAH mücadelesinde çocukluk döneminde geçirdiği ağır enfeksiyonların etkili olabileceğini ifade etti. Güvenç'in 6 yaşında zatürre ve 11 yaşında verem tedavisi gördüğünü belirten Dr. Duru, bu enfeksiyonların KOAH'ın nedeni olabileceğini söyledi.

KOAH, hava yollarında daralma ve kronik bir hastalık olarak biliniyor. Dr. Duru, hastalığın ilerleyen yaşlarda geçici olmaktan çıkarak, hava yollarında daralmaya ve nefes almayı engellemeye neden olduğunu açıkladı. Hastalığın belirtilerinin öksürük krizleri ve nefes darlığı olduğunu belirten Duru, bu durumun özellikle yaşlılarda rahatsızlığı artırdığını vurguladı.

Ayrıca, KOAH'ta görülen iki ana problemi de açıkladı. Küçük hava keselerinin bozulması ve kronik bronşiti belirten Dr. Duru, bu hastalıkların iritanlara maruz kalındıkça aktive olduğunu ve KOAH atağına neden olduğunu söyledi.

KOAH'ta Kökleri Çocuklukta: Sebepler ve Önlemler

Dr. Duru'nun vurguladığı önlemler arasında tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulması, mesleki maruziyetlerin minimuma indirilmesi, aşılamanın önemi, özellikle grip ve zatürre aşılarının alınması, evde odun veya kömür yakılıyorsa bu durumdan uzak durulması bulunuyor.

Hasan Güvenç'in durumu, KOAH'ın çocukluk dönemindeki olası sebepleri ve Dr. Serap Duru'nun önerileri, hastalığın seyrini ve tedavi yöntemlerini detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet