DSÖ Uyarıyor: Tüberküloz Vakalarında Rekor Artış Devam Ediyor!

DSÖ'nün raporu, tüberküloz vakalarında 2022'de kaydedilen yüksek rakamlara dikkat çekiyor, salgın sonrası tedavi hizmetlerinde iyileşme çağrısı yapıyor.

Yayınlanma:
DSÖ Uyarıyor: Tüberküloz Vakalarında Rekor Artış Devam Ediyor!

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı 2023 Küresel Tüberküloz Raporu'nda, 92 ülke ve bölgeye yer verildi. Söz konusu raporda, 2022 yılında 7,5 milyon kişiye tüberküloz tanısı konulduğu, bunun DSÖ'nün 1995 yılında tüberkülozu izlemeye başlamasından bu zamana kadar kaydedilen en yüksek rakam olduğu belirtildi.

COVİD-19 salgını sonrasında 2022 yılında tüberkülozun teşhis ve tedavi hizmetlerinin yaygınlaşmasında dünya çapında iyileşmelerin görüldüğü aktarılan raporda, bu alanda belirlenmiş olan yeni hedeflere ulaşabilmek için hızlandırılmış çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu söylendi.

tuberkuloz-1.webp

2022 YILINDA ARTIŞA GEÇTİ

Raporda, 2020 ile 2021 yılında yeni tüberküloz tanısı konan kişilerin oranındaki düşüşün yüzde 60'ını aşkını Hindistan, Endonezya ile Filipinler'deki vakaların düşmesiyle bağlantılı olduğunu söylenirken, bu ülkelerde 2022 yılında tüberküloz vakalarının 2019 yılına göre arttığı kaydedildi.

2021 yılında İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) taşıyan hastalarla birlikte tüberküloza bağlı ölümlerin sayısı 1,4 milyon olurken, bu rakam 2022 yılında 1,3 milyon geriledi.

2020 ile 2022 yıllarında Covit-19'dan dolayı tedavilerde yaşanılan aksamaların, yarım milyondan daha fazla tüberküloza bağlı ölümle sonuçlandığı ve tüberkülozun HIV'li hastalarda ölümcül etkiye sahip olduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet