OMÜ Araştırması: Her 10 Babadan 1'i Doğum Sonrası Depresyon Yaşıyor

OMÜ Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, doğum sonrası dönemde hem annelerde hem de babalarda depresyonun gözlemlenebileceğini belirtti ve bu durumun çocuğun gelişimi üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Yayınlanma:
OMÜ Araştırması: Her 10 Babadan 1'i Doğum Sonrası Depresyon Yaşıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, gebelik ve doğum sonrası dönemin kadınlar için yaşam döngüsündeki en zorlu yollardan biri olduğunu vurguladı. Dinçer, bu dönemde yaşanan postpartum (doğum sonrası) depresyonun genellikle göz ardı edildiğini, bu durumun bebeğin gelişimini ve ebeveynlerle olan bağını olumsuz etkileyebileceğine işaret etti.

Doğum Sonrası Depresyonun Ebeveynler Üzerindeki Etkisi

Dinçer, doğum sonrasında annelerin yanı sıra babaların da depresyon yaşayabildiğini belirtti. Her 7 kadından 1'inin ve her 10 babadan 1'inin postpartum depresyon yaşadığına dikkat çekerek, sosyal pediatristler olarak çocuğun sadece biyolojik varlık olarak değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyolojik olarak da değerlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Ebeveynlerin Psikolojik Durumu ve Çocuk Gelişimi

Dinçer, çocukların ilk sosyalleşme deneyimlerinin anne ve babalarıyla olduğunu belirterek, ebeveynlerin psikolojik durumunun çocuğun büyüme ve gelişmesinde kritik bir rol oynadığını söyledi. Ekonomik sorunlar ve eşler arasındaki uyumsuzluk gibi faktörlerin babalarda depresyonu tetikleyebileceğini belirten Dinçer, çocuk sağlığı izlemine geldiklerinde ebeveynlerin de kontrol edilmesinin yararlı olacağını ifade etti.

Bu açıklamalar, doğum sonrası dönemde ebeveynlerin psikolojik sağlığının, hem kendi iyilik halleri hem de çocuklarının sağlıklı gelişimi açısından önemli olduğunu gösteriyor. Ebeveynlerin ruh sağlığına yönelik farkındalık ve destek, bu dönemin sağlıklı bir şekilde atlatılması için kritik bir öneme sahip.

Dinçer, depresyonun bilinen keyifsizlik, durgunluk, isteksizlik, hayattan zevk alamama, enerji kaybı, uyku bozukluğu gibi belirtileri bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Bebeğin dünyaya geldikten sonra içgüdüsel olarak ilk temasta olduğu kişi annedir. Postpartum depresyon, bebeğin hem dokunmanın azalması hem de emzirememe nedeniyle bu ilgi ve ihtiyacının karşılanamamasına neden olur. Bu depresyonlarda daha ağır seyreden psikoz, tekrarlayan intihar düşüncesi, kendine ve bebeğe zarar verme durumu ise her bin anneden 1'inde görülüyor. Bu çok yüksek bir rakam. Doğum sonrasında depresyon varsa ve daha ağır seyrederse hiç vakit geçirmeden mutlaka psikiyatri hekimine başvurmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet