2 binden fazla gazeteci Covid-19 salgınında ön cepheye gitti

CMG Başkanı Shen Haixiong, 2021’in Çin Ay Takvimi’ne göre boğa yılı olduğunu anımsatarak “Medeniyete büyük katkılar sağlayan, tarımsal faaliyetlerde önemli rol oynayan boğa, Çinlilerin gözünde, zorluklara direnen, çalışkan,...

Yayınlanma:
2 binden fazla gazeteci Covid-19 salgınında ön cepheye gitti

CMG Başkanı Shen Haixiong, 2021’in Çin Ay Takvimi’ne göre boğa yılı olduğunu anımsatarak “Medeniyete büyük katkılar sağlayan, tarımsal faaliyetlerde önemli rol oynayan boğa, Çinlilerin gözünde, zorluklara direnen, çalışkan, enerji dolu ve güçlü bir hayvandır. Bu vesileyle Beijing’den size güzel bir yeni yıl diliyor, yeni yılda boğa gibi sağlıklı ve güçlü olmanızı temenni ediyorum” dedi.
 
2020 yılının dünyaya büyük zorluklar getirdiğini belirten Shen, Çin halkının, Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in liderliğinde, salgına karşı çetin bir mücadele vererek, salgını önleme ve kontrol etmede önemli ilerlemeler kaydettiğini belirterek “Günümüzde salgın, dünyanın birçok ülkesinde hızla yayılmayı sürdürüyor. Farklı ülkelerin halklarının çektiği acıları paylaşıyoruz. Tek arzumuz, her ülkenin zorlukların üstesinden gelmesi ve herkesin sağlıklı olması” şeklinde konuştu.
 
Çin medyasının da bu dönemde iyi bir sınav verdiğini ifade eden Shen, “Bir medya mensubu olarak, gerçekleri bildirmek bizim en önemli sorumluluğumuz. Salgının ilk zamanlarında 2 binden fazla meslektaşım Çin’de salgınla mücadelenin ön cephelerine gitti. Muhabirlerin ‘kırmızı bölge’ olarak adlandırılan hasta koğuşlarından yaptığı canlı bağlantılarla birçok dile çevrilen ‘Salgınla Birlikte Mücadele Edelim’ başlıklı belgesel gibi programlar, Çin’de salgınla mücadeledeki gerçek durumu objektif şekilde tüm dünyaya gösterdi” dedi.
 
Bu süreçte CMG tarafından hazırlanan “Covid-19’a Karşı Ön Cephe” adlı programa farklı ülkelerdeki tıp uzmanları davet edildiğini programda ön cephede bulunmuş Çinli sağlık uzmanlarının deneyimleri paylaşıldığını anımsatan Shen, dünyanın önde gelen akademik dergilerinden The Lancet’in Genel Yayın Yönetmeni Richard Horton ve Cambridge Üniversitesi’nin Covid-19 virüsünün varyasyon raporunun birinci yazarı Peter Forster gibi isimlerle özel röportajlar yaparak, salgınla ilgili dedikoduları bilimsel verilerle çürütüldüğünü söyledi.
 
“Çin-ABD yapımı ortak belgesele imza attık”

Salgın döneminde birçok ülkenin önde gelen medya kuruluşlarıyla iletişim içinde olduklarını, görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Shen, “Çin Medya Grubu, ayrıca Avrupa ve Latin Amerika’da yer alan birçok ülkeden 100’den fazla medya kuruluşuyla bulut yoluyla sağlanan işbirliğini derinleştirdi. Temaslar kapsamında, salgınla mücadelede atılması gereken adımlar ele alındı ve birçok medya kuruluşuyla kurumsal işbirliği tesis edildi” dedi.
 
Çin’de yaşanan gelişmeleri hem Çin halkına hem de dünyaya duyurmak için özel bir çaba gösterdiklerini belirten Shen, bu yaklaşımları sayesinde birçok gelişmenin dünya kamuoyunda büyük ilgi gördüğünü söyledi. Çin’de 100 milyon kişinin yoksulluktan kurtulma mücadelesini Çin ve ABD ortak yapımı ve çok dilli “Çin’de Yoksullukla Mücadele” başlıklı belgeselle kayıt altına aldıklarını, “Küresel Eylem İnisiyatifi 2020 -Yoksulluğu Azaltma” gibi programları hayata geçirdiklerini vurgulayan Shen, bu dönemde teknolojik altyapılarını da güçlendirdiklerini ifade etti.
 
“Sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz”

“Çin’in Chang’e-5 aracının Ay’a yolculuğu ve “Fengdouzhe” denizaltısının denizin 10 bin metre derinliğine dalışı gibi büyük bilimsel keşif çalışmalarını da kusursuz bir şekilde izleyiciye aktarmak için ‘5G + 4K / 8K + AI’ teknolojilerini kullandık” diyen Shen, yeni yıl konuşmasını şöyle sonlandırdı:
Her zaman, medyanın can damarının gerçekler olduğuna inanıyorum. Güvenilir haberler ve güvenilir bilgiler, medyanın sorumluluğunu ve vasfını yansıtır. Ne yazık ki, bazı medya kuruluşları, Çin hakkında adaletin yerini önyargının, gerçeklerin yerini ise yalanların aldığı haberler yayınladı. Gerek Covid-19 salgınıyla mücadelede, gerekse Hong Kong, Xinjang vb. konularda yalan haberler yaptılar; haberlerine gerçek dışı bilgiler, hatta fanteziler kattılar.

Görüşler farklı olabilir ancak tek bir gerçek var: Yeni yılda küresel ölçekte medya çalışanlarının, uluslararası kamuoyunun yalanlara maruz kalmasını önleme sorumluluğu bulunuyor. Avrupa’da meşhur bir deyiş vardır: Doğrunun dostu çoktur. Yeni yılda, Çin Medya Grubu, nesnel ve adil duruşunu koruyarak, bir uluslararası ana akım medya kuruluşu olarak sorumluluklarını yerine getirmeye, gerçekleri, adaletin sesini ve medeniyetin güzelliğini tüm dünyaya aktarmaya devam edecek.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet