2022'nin Yükselen Dijital Trendi Chatbot: 5 Adımda Etkili Chatbot Seçimi
2022 tüketici trendlerine baktığımızda; teknolojik yeterlilikleri sağlamak, tüketici duygularını anlayıp bağ kurmak, iletişimi güçlendirmek ve sorularına/sorunlarına hızlı dönüş yapmak, ön plana çıkıyor.
2022 tüketici trendlerine baktığımızda; teknolojik yeterlilikleri sağlamak, tüketici duygularını anlayıp bağ kurmak, iletişimi güçlendirmek ve sorularına/sorunlarına hızlı dönüş yapmak, ön plana çıkıyor. Özellikle bağ kurmak ve hızlı dönüş yapmak noktası ise Instagram işletme hesaplarını etkiliyor. Bunun yolu ise yanıtlanmayı bekleyen mesaj ve yorumları biriktirmeden, yönetebilmekten geçiyor. Dijital iletişim profesyonel Gamze Nurluoğlu, 5 adımda doğru “chatbot” seçimini anlatıyor.
Özellikle yüksek takipçi sayılarına sahip Instagram hesapları için moderasyon başlı başına bir iş. Bu alan için insan kaynağı yaratmak ise günümüz koşullarında maliyetleri artıran bir durum. Dijital dünyanın sunduğu araçlardan chatbot ise bu maliyetleri azaltmayı hedefleyerek hem moderasyonun daha verimli yapılmasını hem de profesyonel bir izlenimi sürdürmeyi kolaylaştırıyor. İşletmelerin etkileşimi artırmak, 7/24 ulaşılabilir olmak, mesaj ve yorumları satışa dönüştürmek gibi temel iş hedeflerini gözeterek Instagram’da doğru chatbot seçimi ipuçlarını eğitmen ve dijital iletişim profesyonel Gamze Nurluoğlu 5 adımda sıralıyor.
1. Mesajların Kişiselleştirilebilir Olmasına Dikkat Edin
Chatbot uygulamaları ilk intiba olarak kullanıcılar tarafından soğuk bir algı yaratır ve genellikle insan olmadığı anlaşılır. Bu da takipçi ile organik bağ kurulmasını engeller. “Takipçilerinizle hep insani ilişkiler kurun ki güven duygusu oluşsun” mesajını önemseyen Nurluoğlu, seçilecek chatbot’ta tüm mesaj varyasyonlarının tamamen markayı yansıtacak şekilde kişiselleştirilebilir olmasına dikkat edilmesini önemsiyor. Belirli kalıp cümlelerin dışına çıkılması, işletmeye özel cümleler yaratılmasına izin veren uygulamalar, takipçileri yakalayarak etkili bir iletişim yaratılmasında önemli bir rol oynuyor.
Diğer ipuçları ise sırasıyla şöyle:
2. Chatbot’un Günün Her Anında, Her Mesaj ve Yorumda Sorunsuz Çalıştığından Emin Olun
Dijital uygulamalar, zaman zaman sistemsel olarak hata verir. Eğer bir uygulama altyapı olarak doğru konumlandırılmamışsa sıklıkla aksaklık yaratması kaçınılmazdır. Örneğin; gece siz uyurken hesabınıza gelen mesajların chatbot tarafından güvenle yanıtlanacağını düşünüyorsunuz ama sabah görüyorsunuz ki sistem hata vermiş ve uygulama devreye girmemiş. Ne oldu? Olası satışı kaybettiniz, takipçiniz ile bağ kuramadınız, bütçeniz boşa gitti. O zaman ne yapmak gerek? Chatbot aracınızı seçerken mutlaka altyapı olarak güvenilir olmasına dikkat etmek gerek. Hatta satın almadan önce deneme sürümlerini test ederek markanızı güvenle emanet edip edemeyeceğinize bakmalısınız
3. Farklı Etkileşim Alanlarına Aynı Anda Hizmet Verebilen Araçları Seçin
Sadece DM, sadece yorumlar, sadece hikaye etiketlenmelerini karşılayacak bir chatbot; tam anlamıyla işinizi kolaylaştırmayacaktır. Bu etkileşim alanlarının aynı anda entegre edileceği uygulamalar, tüm moderasyon yükünün sizden çıkmasını sağlayacak. Sadece DM yanıtlayan bir chatbot kullanırsanız özellikle yüksek takipçili bir hesapsanız yorumları kaçırma ihtimaliniz yüksek. Tüm etkileşim alanlarında kullanabileceğiniz uygulamalar seçin ki moderasyon süreçleri sorunsuz ilerleyebilsin.
4. Diyalog Bazlı Uygulamalar Seçin
Chatbotunuzun tıpkı sizin gibi takipçiniz ile diyalog kurmasını istemez misiniz? Kitleleri chatbotlardan uzaklaştıran etkenlerin başında zaten diyalogun devam etmemesi, sorulan soruların yanıtının alınmaması geliyor. Bu yüzden takipçinizden gelen yorum ve mesaj karşısında chatbot uygulamasının diyalogu anlamlı bir şekilde devam ettirebilmesi önemli.
5. Instagram Tarafından Resmi Olarak Onaylı Araçlar Seçin
Sosyal medya uygulamaları, 3. parti araçları pek sevmez. Her işlemin mecra içinde yapılmasını ister. Bu yüzden de kullanılan 3. parti uygulamaları bir şekilde engelleyecek alanlar yaratır. Ama burada önemli bir nokta var! Eğer Instagram tarafından resmi olarak onaylı bir mesajlaşma otomasyonu seçerseniz güvendesiniz. Peki böyle bir uygulama var mı? derseniz de önerim MobileMonkey tarafından geliştirilen InstaChamp olacaktır.
InstaChamp, Instagram tarafından onaylanan ilk resmi mesajlaşma otomasyon aracıdır. Bu yüzden de Instagram ile uyumlu bir şekilde sorun yaratmadan kullanım sağlıyor. InstaChamp aynı zamanda bir Instagram mesajlaşma otomasyon aracında olması gereken tüm ihtiyaçları da içinde barındırıyor. Kişiselleştirilebilir mesajlar, sorunsuz çalışma, aynı anda DM, yorum ve hikaye etiketlerini cevaplama, diyalog kurma ve dahası.
“2022 markaların tüketiciler ile daha çok bağ kuracağı bir yıl olacak. Şimdiden Instagram moderasyonu için yol arkadaşınızı seçin ve hiçbir mesajı, yorumu kaçırmadan müşterilerinizle iletişimde kalın”.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.