9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü eKonsey Dahiliye Bölüm Sorumlusu Dr. Jan Klod Kayuka: “Her yıl 4 milyon insan sigara nedeniyle hayatını kaybediyor”
9 Şubat, ülkemizde ‘Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kutlanıyor.
9 Şubat, ülkemizde ‘Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kutlanıyor. Kişiye özel sağlık durumundan yola çıkarak, hastalıklara; bilgi, tecrübe ve çoklu bakış felsefesiyle benimsediği bütüncül tıbbi yaklaşımla yanıt veren eKonsey online sağlık platformu Dahiliye Bölüm Sorumlusu Dr. Jan Klod Kayuka, COVID-19 salgınında sigara içenlerin büyük bir tehlikede olduğunu belirti. Dr. Kayuka, her gün 5 bin çocuğun sigaraya başladığını ve dünyada her yıl 4 milyon insanın sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.
Toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananları bırakmaları yönünde teşvik etmek amacıyla 9 Şubat, ülkemizde ‘Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kutlanıyor. Prof. Dr. Tibet Erdoğru tarafından kurulan ve kişiye özel sağlık sorunlarına yönelik tavsiye niteliğinde kararlar veren online medikal danışma platformu eKonsey Dahiliye (İç Hastalıkları) Bölüm Sorumlusu Dr. Jan Klod Kayuka, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.
“Tütün ürünü kullananlar koronavirüse karşı risk grubunda”
Tütün ürünleri kullananların, COVID-19 ile mücadele edilen bu dönemde her zamankinden çok daha fazla tehlikede olduğunu belirten Dr. Kayuka, “Bu nedenle tütün ürünü kullanımını bırakmak her zamankinden çok daha fazla önem taşıyor. Tütün ürünü kullananlar, virüsle karşılaşmaları durumunda özellikle risk altında olan grupta” dedi
“Her gün 5 bin çocuk sigaraya başlıyor”
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünlerinin; kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalıkların en önemli sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını söyleyen Dr. Jan Klod Kayuka, sigara ile ilgili bazı ilginç bilgiler de verdi:
- Dünyada her gün 5 bin çocuk sigaraya başlıyor.
- Sigara içmeyi bir kez deneyen dört kişiden üçü, sigara tiryakisi oluyor.
- Dünyada her yıl 4 milyon; Türkiye’de ise her yıl 100 bin kişi, erken yaşlarda sigaraya başlaması nedeniyle hayatını kaybediyor.
- Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları gibi diğer nedenlerle yaşanan ölümlerin toplamından beş kat daha fazla.
- Günde bir paket sigara içilen evlerde, çocuklar beş sigara içmiş gibi etkileniyor ve zehirleniyor.
- İçilen her sigara, yaşamdan 5.5 dakika çalıyor.
- Sigara içenler, içmeyenlere göre daha çok sırt ve eklem ağrısı çekiyor.
- Ağır derecede sigara içenler, sözlü anlatım sırasında hafızalarını toparlamada güçlük çekiyor.
- Sigara içilen ortamda maruz kalınan duman, pasif içici yetişkinlerden çok çocukları ve hamile kadınları etkiliyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.