Alanya ve Antalya'da konut krizi! İnsani boyutta derinleşiyor

Türkiye genelindeki konut krizi, özellikle Alanya ve Antalya gibi bölgelerde insani boyutlara ulaşıyor. Konut satışlarının azalmasına rağmen fiyatların yükselmesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı'nı endişelendiriyor.

Yayınlanma:
Alanya ve Antalya'da konut krizi! İnsani boyutta derinleşiyor

Ekim ayında konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 düştüğünü belirten Gökce, buna karşın Türkiye genelinde konut fiyatlarının yüzde 103, İstanbul'da yüzde 89,6, Ankara'da yüzde 121,1, İzmir'de yüzde 98 arttığını aktardı. Kira bedellerinin de benzer şekilde yükseldiğini ifade eden Gökce, Türkiye genelinde kira bedellerinin yüzde 127,8 arttığını, İstanbul'da ise yüzde 91 oranında yükseldiğini açıkladı.

ALANYA, ANTALYA, İSTANBUL VE ANKARA'DA DURUM VAHİM

Gökce, bugün İstanbul'da 100 metrekarelik bir konutun ortalama kira bedelinin 17,111 TL olduğunu ve bu durumun asgari ücretlinin gelirinin yüzde 67'siyle karşılanabilecek bir seviyede olmadığını belirtti. Konut fiyatlarındaki artışın konut kredi faizlerini de etkilediğini söyleyen Gökce, Türkiye genelindeki konut kredisi tutarının yüzde 90'ının geri ödenemeyecek seviyelerde olduğunu dile getirdi.

image-15.jpg

Konut fiyatlarının ve kiraların artmasıyla birlikte çalışanların ve emekçilerin ev sahibi olma imkânlarının zorlaştığını vurgulayan Gökce, bu durumun ülke genelinde mülksüzlüğü artırdığına ve büyükşehirlerde barınma imkânlarını azalttığına dikkat çekti. Bu durumun göç hareketlerini hızlandırdığını ve İstanbul'dan Anadolu'ya göçü artırdığını belirtti.

image-16.jpg

"BU ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK CİDDİ BÜYÜK BİR BEKA SORUNU HALİNE GELDİ"

Ayrıca, büyükşehirlerdeki konut krizinin istihdamı da olumsuz etkilediğini söyleyen Gökce, üretim sektöründe istihdamın azalmasıyla ülkenin rekabet gücünün azaldığını ifade etti. Konut fiyatlarındaki aşırı artışın afet riski taşıyan konutlarda yaşamaya zorladığını ve şehirlerin afet direncini zayıflattığını dile getiren Gökce, bu durumun ülkenin beka sorunuyla karşı karşıya kalmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet