Alanya'da disiplin çağrısı! Turizmciler yetkililere seslendi

Alanya'da turizm ve kent disiplininin bozulduğunu vurgulayan Turizmci ve Ekonomist Metin Erdem, son yaşanan olayların bu durumu gözler önüne serdiğini ifade etti. Özellikle turizmde sürdürülebilirliği sağlamak adına 365 gün boyunca kent disiplininin korunması gerektiğine dikkat çekti.

Yayınlanma:
Alanya'da disiplin çağrısı! Turizmciler yetkililere seslendi

Alanya dün feci bir kazayla sarsıldı. Mahmutlar'da seyir halinde bulunan safari cipindeki turistler, aynı yönde seyreden bir otoya şaka amaçlı su attı. Oto sürücünün paniklemesi ve direksiyonu kırmasıyla safari cipi orta refüje çarpıp karşı şeride geçti. Bu sırada cipteki turistler asfalt zemine savruldu, oto da alt geçit demirine çarptı ve D 400'de can pazarı kuruldu. Turizmci ve Ekonomist Metin Erdem, Alanya’da turizm ve kent disiplininin bozulduğunu belirterek yetkilileri göreve davet etti.

‘ALANYA’DA TURİZM VE KENT DİSİPLİNİ KAYBOLDU’
Konuya ilişkin Yeni Alanya’ya özel açıklamalarda bulunan Turizmci ve Ekonomist Metin Erdem, “Turizm partiler üstü bir faaliyet olup temeli de sağlık ve güvenliktir. Turizmin doğal hammaddesi de çevredir doğadır. Teknecilerin karıştığı üzücü, utanç verici olaydan sonra "kent disiplini kaybolmuş" ifadesini kullandım. Şimdi de jeep safari faciası. Sağlık ve güvenlik (Health and safe) derinliği olan bir felsefedir. Bıkmadan usanmadan 35 yıldır bu iki terimi kullanırım. Turizm bir ekol olup disiplin gerektirir. Bu da yaptırım gücü olan lider bir kurumun koordinatörlüğünde(Belediye, Kaymakanlık) STK ve meslek örgütlerinin eğitim-denetimleri ile mümkün olabilir. Simitçinin eldiven giymesi, esnafın vitrin düzeni, safari şoförünün maymun gibi şaklabanlık yapmaması, denizin ve plajın temiz olması, sokak hayvanlarının bakımı, acentaların otelde misafir dövmemesi, acentaların yolcuyu en rasyonel şekilde transfer etmesi, kolluk kuvvetlerinin rutin denetimleri; hepsi birden ‘kent disiplini’ kavramının bir parçasıdır. Böyle bir kavram kitapta yazmıyor. Bu nedenle kimseyi suçlamıyorum. Olması gerekeni söylüyorum. Özetle kaybolan kent disiplinin tekrar sağlanması; çatı bir kurumun önderliğinde görev ve tanımları belirlenmiş STK’ların aktif görev yapmalarıyla mümkündür. Her kurum 'Bu benim işim değil' derse disiplin sağlanamaz. Her kurum üyesinden sorumlu olmalıdır. Bu da inisiyatif alabilen idarecilerle sağlanabilir. Mesela jeep safari TÜRSAB'ın yetki ve sorumluluğundadır. Eğitim-Kontrol denetimlerini artırmalıdır. En ağır ceza verilmelidir. Tekneci kimin üyesi ise o kurum sorumluluk almalı ve gereğini yapmalıdır. Bu kertede testi kırılmadan önleyici hizmete ağırlık verilmesi önerimdir. Sezon başında hangi kişi ve kurum ne yapacak neyden sorumlu olacak, yanlış yapanlara ne ceza verilecek önceden ilan edilmelidir ki esnaf ve iş insanları bir düzen-disiplin olduğunu bilsin. Sürdürülebilir turizm için 365 gün kent disiplini ihmal edilmeden turist memnuniyeti sağlanmalıdır. 1 gün yapılan yanlış tüm sezona damga vurur. Ayrıca kent disiplinin nimetlerinden yerel halkında faydalandığını belirtmek isterim. Sokakta çoluk çocuk, kadın rahat gezebiliyorsa kentin yaşam kalitesi artar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet