Alanya'da ejder üreticileri zor durumda! Maliyetler artarken fiyatlar geriledi

Alanya'da ejder meyvesi üreticileri, maliyetlerin 7-8 kat artmasına rağmen fiyatların 5 sene öncesine döndüğünü dile getiriyor. Ziraat Odası Başkanı, üretim maliyetlerini karşılamayan fiyatların düşmesinin nedenlerini açıklarken, üreticiler birlikte hareket ederek yeni pazarlar bulmanın önemini vurguluyor.

Yayınlanma:
Alanya'da ejder üreticileri zor durumda! Maliyetler artarken fiyatlar geriledi

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, ciddi üretim maliyetine rağmen 1 kilogram ejder meyvesi fiyatının 2,5 litre gazlı içecek fiyatına düştüğünü söyledi. Göktepe, “Ülkemizde tropikal ürünlerim merkez üssü haline gelen Alanya’mızda sadece örtüaltında yetiştiriciliği yapılabilen pitaya (ejder meyvesi) ciddi bir yatırım maliyetine sahip. Pitayanın dönüm maliyeti 450 bin TL’yi buluyor. 14 ay bekleyerek işletme giderleri olan ilaç, gübre, elektrik, işçilik gibi bütün bu maliyetlere ek olarak şu anda ejder meyvesinin kilogram fiyatı 40 TL’ye kadar düştü. Üretim maliyetini karşılamıyor. Bunun yanında hava sıcaklıklarının artması nedeniyle ürünlerde yanmalar oldu. Alanya’da bin dekar alanda pitaya üretimi bulunuyor. Fiyatların düşmesinin sebebi tüccarların daha uygun fiyata ürünü almak istemesi. Şu an pitaya 40 TL’ye satılıyor. Bu ürünün fiyatının ederinde olması lazım. Bunun için üretici birliği kurmaya çalışacağız” dedi.

“PAZAR PAYI DÜŞÜYOR”

Alanya’da 5 yıldır ejder meyvesi üretimi yapan Mustafa Özen de, “Ejder meyvesi üretimi bu bölgede artıyor ancak bu artışa oranla pazar payı düşüyor. Çünkü artan maliyetinden dolayı yüksek fiyatlar tüketicinin bu ürünü tüketmesinde zorluklar çıkarıyor. Bu üründe ihracat payı olmadığı için iç piyasada tüketimi azalıyor. Bunun dışında aşırı sıcaklardan dolayı ejder meyvesi üretimi yapılan yerlerde ürünler bir anda meyve verdi. Pazar buna hazırlıklı değildi” diye konuştu.

“TROPİKAL ÜRÜNLER RİSK DEMEK”

Üreticiler olarak organize olup büyük pazarlar bulunması gerektiğini söyleyen Özen, “Almanya, Avusturya, Bulgaristan ejder meyvesi istiyor. Bu ürünleri tedarik etmek için üreticiler birlikte hareket etmeli. İlaçlamayı, gübrelemeyi aynı koşullarda yapıp ilaç kalıntısız ürün yetiştirilmesi gerekiyor. Almanya ilaç kalıntısı olan ürünleri geri gönderiyor. Tropikal ürünler risk demek. Bu ürünlerin üretimi ve alıcısı belli. Ürünlerin bir anda yığılması da problem. Ürünlerin piyasada olmaması da fiyatları tavana çıkarabiliyor” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİ PARA KAZANAMAZ”

Bu yıl üretim maliyetlerinin çok arttığına dikkat çeken Özen, “Gübre, su, ilaç, mazot gibi maliyetler 7-8’e katlandı ama ejder meyvesinin fiyatı 4-5 sene önceki fiyata geriledi. Bu durumda üretici para kazanamaz. Para kazanamayan üretici de ürününü söker, başka bir ürün eker. Ejder meyvesinin fiyatı şu anki koşullarda 60 ila 80 TL arasında olmalı” dedi.

“PAZAR FARKLI ÜRÜNLERLE BESLENMELİ”

Kayda değer ejder meyvesi ihracatının olmadığını, bazı ihracat firmalarının küçük ölçekte gönderim yaptığını ifade eden Özen, “Büyük rekolteli ihracat bulunmuyor. Ejder meyvesinde çeşitlendirme ile alakalı yol izlenmeli. Bu meyvenin 17-18 çeşidi var. Bizim bölgemizde 3-4 çeşidi yetiştiriliyor. Aynı çeşidin yetiştirilmesi durumunda bu meyveler aynı anda ürün veriyor. Bundan dolayı pazarda ürün çok ancak satış az oluyor. Bu da daralmaya neden oluyor. Pazar farklı tarihlerde çıkan ürünlerle beslenmeli” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet