Antalya Toptancı Halleri'nde sebze ve meyve fiyatları tavan yaptı!

Antalya Toptancı Halleri'nde meyve kategorisinde son 8 yılın rekor artışı yaşanırken, domates ve sebzede de fiyatlar tavan yaptı.

Yayınlanma:
Antalya Toptancı Halleri'nde sebze ve meyve fiyatları tavan yaptı!

Antalya Toptancı Hallerinde yıllık fiyat endekslerindeki değişimlere bakıldığında meyvede son 8 yılın rekor artışı; domates ve sebzede ise ortalama üstü artış gerçekleşti. Şehrin farklı noktalarında kurulan halk pazarlarında cep yakan fiyatlarla karşılaşan vatandaşlar, çoğu zaman evlerine eli boş dönüyor.

SEBZE VE MEYVE FİYATLARI REKORA KOŞUYOR

Antalya’da Eylül ayı sonu itibariyle domates fiyat endeksi yıllık yüzde 85,48 artarken, miktardaki yüzde 1,42’lik artış fiyattaki artışı nispi olarak baskıladı. Sebze fiyat endeksinde yıllık yüzde 81,74 ; yıllık miktar endeksinde ise yüzde 23,76 artış kayıtlara geçti. Sebzede ortalamanın üstünde fiyat artışı görülmesinde talep artışının etkisi oldu.

MEYVE FİYATLARI TAVAN YAPTI

Antalya’da yaş sebze ve meyve fiyatları sonbahar aylarıyla birlikte yükselmeye başladı. Meyve fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 199,33 düzeyinde rekor olarak gerçekleşti. Meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde 67,33’lük azalış, fiyattaki rekor artışa neden oldu. Eylül ayı sonu itibariyle miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 5 yılın miktarda rekor artış; fiyatta ise ortalamanın altında artış olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, Eylül ayında yüzde 20,71 artarken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 11,97 arttı.

SEBZE MİKTARINDA AZALMA VAR

Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, Eylül ayında yüzde 5,96’lık sıra dışı azalış gösterirken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 19,49 arttı. Son 5 yılın Eylül ayları dikkate alındığında sebze miktar endeksi rekor azalış ve fiyat endeksi değişimi ise ortalama altında artış gösterdi. Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Eylül ayında yüzde 60,83 rekor bir azalış gösterirken, işlem fiyat endeksi ise yüzde 38,73 arttı. Son 5 yılın Eylül ayları dikkate alındığında aylık değişimler, meyve miktar endeksinde rekor azalış ve fiyat endeksinde ise rekor artış olarak yansıdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet