ATSO'dan TÜİK'in konut satış verilerine değerlendirme!

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahar, TÜİK'in konut satış verilerini değerlendirdi. Konut satışındaki gerilemeye dikkat çeken Başkan Bahar, "Satışlarda yaşanan gerileme beklentimiz dahilindeydi, yaşanan bu düşüşün bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma:
ATSO'dan TÜİK'in konut satış verilerine değerlendirme!

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, TÜİK'in Aralık ayına ait konut satış verilerini değerlendirdi. Konut satışındaki gerilemenin beklentiler dahilinde olduğunu ifade eden Bahar, bu düşüş trendinin bir süre daha devam edeceği görüşünde.

YABANCILARA YÖNELİK KONUT SATIŞLARINDA DİKKAT ÇEKEN AZALMA

Başkan Bahar, Aralık ayında Türkiye genelinde 2 bin 64 adet yabancıya konut satışı gerçekleştiğini, bu payın yüzde 1,5 olduğunu belirtti. Antalya'da ise bu oranın yüzde 9'a düştüğünü ifade eden Bahar, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında yabancı konut satışlarında belirgin bir gerileme yaşandığını vurguladı.

ANTALYA'DA SATILAN 6 BİN 743 KONUTTAN SADECE 609'U YABANCILARA

Aralık ayında Antalya'da satılan 6 bin 743 konuttan sadece 609'unun yabancılara ait olduğunu belirten Bahar, bu rakamın 2021 Mayıs ayından bu yana yaşanan en düşük aylık satış adedi olduğunu söyledi. Bu durumun özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrasındaki oturum izin kısıtlamaları ve konut fiyatlarındaki yükseklikle bağlantılı olduğunu dile getirdi.

FAİZ ARTIŞLARI VE KREDİ ÇEKİMİNDEKİ AZALMA

Başkan Bahar, konut fiyatlarındaki artışlarla birlikte faiz oranlarındaki yükselişin, konut talebindeki gerilemeye etki ettiğini ifade etti. 2023 yılında kredi çekerek ev sahibi olmak isteyenlerin sayısında ciddi bir azalma olduğunu belirten Bahar, bu durumun kredi faizlerindeki artışın konut piyasasına etkisini gösterdiğini kaydetti.

DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK, FİYATLAR VE FAİZLER BELİRLEYİCİ OLACAK

Ali Bahar, öngörüsünde, konut satışlarındaki düşüşün bir süre daha devam edeceğini, bu süreçte konut fiyatlarındaki seyir ve kredi faizlerinin belirleyici faktörler olacağını belirtti. Ayrıca, yabancı talebindeki düşüşün devam etmesinin, oturma izinlerine getirilen kısıtlamalarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet