Elektrikli Araç Firmaları Krizde! Satışlar 10 Günde Duracak mı?

Türkiye'de elektrikli araç sektörü, TSE tarafından gerekli servis belgelendirmelerinin yetersizliği nedeniyle krizle karşı karşıya. Bu durum, özellikle Çin menşeli markaları etkiliyor ve önümüzdeki 10 gün içinde çözüm bulunamazsa, elektrikli araç satışlarında ciddi bir düşüş yaşanabilir.

Yayınlanma:
Elektrikli Araç Firmaları Krizde! Satışlar 10 Günde Duracak mı?

Türkiye'de elektrikli araç kullanıcıları ve sektör temsilcileri, son zamanlarda ciddi bir endişeyle karşı karşıya. 29 Kasım'da yürürlüğe giren yeni servis belgelendirme düzenlemesi, özellikle Çin menşeli elektrikli araç markalarını etkiliyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi gereken yetkili servislerin sayısı ise şu ana kadar sadece 4.

elektrikli-arac-bakimi-var-mi.jpeg

Belgelendirilen Az Sayıda Servis ve Endüstriyel Etkileri

Bu dört servis arasında Bosch Servis olarak bilinen Togg ve Doğan Trend Otomobilite bünyesinde hizmet veren MG bulunuyor. Diğer iki servis ise Rainwoll ve Cenntro markalarına ait. 13 Eylül 2023'te yürürlüğe giren TSE K 646 standardı gereği, bu servislerin belgelendirilmesi zorunlu hale geldi. Ancak, servis sayısının düşüklüğü sektörde büyük bir sıkıntıya yol açıyor. Markaların büyük bir kısmı, tamamen veya menzil artırıcılı elektrikli araçlar için gerekli ithalat yetki belgesini henüz alamadı.

elektrikli-arac-bakimi-var-mi-1.png

Yaklaşan Kriz ve Sektör Temsilcilerinin Beklentileri

Önümüzdeki 10 gün içinde her markanın 20 yetkili servis açması gerekiyor. Ancak bu hızda bir belgelendirme süreci, neredeyse imkansız görünüyor. Eğer bu süreçte bir ilerleme kaydedilemezse, 29 Aralık'tan sonra elektrikli araç satışları durma noktasına gelebilir. Bu belirsizlik, sektör temsilcileri arasında büyük bir kaygı yaratıyor. Markalara düzenlemeyle ilgili ek süre tanınması, birçok kişinin umudu haline gelmiş durumda. Aksi takdirde, Türkiye elektrikli araç pazarında ciddi bir krizle karşılaşabilir. Bu durum, hem tüketicileri hem de sektörü olumsuz etkileyebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet