Emekli Maaşlarında Taban Artışı: Ocak Zammı Beklentisi

Emekli maaşlarındaki taban maaş uygulaması, pandemi döneminde başlamış ve şu an 7.500 TL seviyesinde. Taban maaşın artması, emeklilere yapılan sosyal ödemeleri de artıracak. Ocak zammıyla SSK ve Bağ-Kur emeklileri son altı ayın enflasyon oranında artış alırken, memur emeklileri toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkından etkilenecek. Bu durum, maaşlarda yüzde 50'ye yakın bir artış öngörülüyor.

Yayınlanma:
Emekli Maaşlarında Taban Artışı: Ocak Zammı Beklentisi

Emekli maaşlarına yapılacak olan 2024 Ocak zammı hakkında yoğun bir beklenti içinde olan milyonlarca vatandaşın merakı devam ediyor. Yapılacak zammın kök maaşa mı, yoksa taban maaşa mı yapılacağı konusu, emekliler arasında kafa karışıklığına yol açıyor. Yeni Asır gazetesinden Faruk Erdem'in haberine göre, emekli maaşlarının belirlenmesinde etkili olan kök maaş uygulaması ve zam konusundaki detaylar şu şekilde:

Emekli maaşlarının belirlenmesinde kişilerin çalışırken SGK'ya bildirdikleri kazançlar büyük önem taşıyor. Emekli aylıkları için üç farklı hesap yapılıyor. 1999 öncesi, 1999-2008 arası ve 2008 sonrası dönemlerdeki kazançlar ayrı ayrı hesaba katılarak emekli aylığı belirleniyor. Bu hesaplama süreci, emekliler arasında farklılık gösteriyor ve emekli aylıkları bu üç döneme göre belirleniyor.

Yüksek emekli maaşı alabilmek için kişilerin çalışma hayatları boyunca asgari ücretin üzerinde brüt maaşa sahip olmaları gerekiyor. SGK'ya bildirilen yüksek kazançlar, emekli aylıklarını olumlu yönde etkiliyor. Ancak son birkaç yılda yüksek kazanca sahip olmak, emekli aylığına direkt olarak yansımıyor. Birden fazla iş yerinden kazanç bildirmek de emekli aylığını artırabiliyor.

Kök maaş, emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan net bir tutarı ifade ediyor. Bu maaşa her ay yüzde 4 oranında ek ödeme yapılıyor ve bankaya yatırılıyor. Bu sebeple, bankaya yatırılan miktar değil, hesaplanan net maaş emekli aylığını belirtiyor. Kök maaşı e-Devlet üzerinden görüntülemek mümkün.

emekli-jz1r-cover-png.webp

TABAN MAAŞIN ARTIŞIYLA EMEKLİ MAAŞLARINA ETKİSİ

Taban maaş uygulaması, özellikle pandemi döneminde başlatılan bir uygulama olarak dikkat çekiyor. En düşük emekli maaşı olarak belirlenen bu rakam, şu anda 7.500 TL seviyesinde bulunuyor. Kök maaşın altında kalan emeklilere, bu taban maaşa tamamlama adı altında sosyal bir ödeme yapılarak destek sağlanıyor.

Taban maaşın artması, emeklilere yapılan sosyal ödemeleri de artıracak. Yapılacak olan yeni taban maaşın altında kök aylığı olan emeklilere, taban aylık seviyesine tamamlama ödemeleri yapılacak. Ocak ayı zammı ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Haziran ayından bu yana oluşan 6 aylık enflasyon oranında bir artış alacak. Memur emeklileri ise yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı ve 6 aylık enflasyon farkını alacaklar. Bu durum, maaşların yüzde 50'ye yakın bir artış göstereceği beklentisini ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet