Ev Fiyatları Hızla Yükseliyor: Konut Fiyatları Asgari Ücreti 389 Kat Aştı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ekim ayı konut fiyat endeksi raporuna göre, Türkiye genelinde konut fiyatları ekimde yıllık %86,46 ve aylık %3,83 artış gösterdi. Üç büyük şehir arasında en yüksek yıllık artış %101,5 ile Ankara'da yaşandı. İnşaat ve işgücü maliyetlerinin artması, konut fiyatlarını ve üretimini etkiledi. 2023 yılında ipotekli ve kredili konut satışlarındaki genel düşüş eğilimi göze çarptı, bu durum ev sahipliğini zorlaştıran faktörler arasında yer alıyor.

Yayınlanma:
Ev Fiyatları Hızla Yükseliyor: Konut Fiyatları Asgari Ücreti 389 Kat Aştı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı ekim ayı konut fiyat endeksi, konut piyasasında önemli değişiklikleri ortaya koydu. Ekim ayında, konut fiyatları yıllık bazda %86,46, aylık bazda ise %3,83 artış gösterdi. Bu oranlar, aylık bazda son 5 ayın en düşük artışını işaret ediyor. Eylül ayındaki yıllık artış ise %89,2 olarak kaydedilmişti.

Konut Fiyatları ve Satış Trendleri

Ülke genelinde ortalama 100 metrekarelik bir dairenin fiyatı, ekim itibarıyla 3 milyon liranın üzerine çıktı. Ankara, İstanbul ve İzmir arasında, Ankara konut piyasasının en sıcak olduğu şehir oldu. Ankara'da konut fiyatları yıllık %101,5 artarken, İstanbul'da 4 milyon 438 bin 650 TL, Ankara'da 2 milyon 330 bin 380 TL ve İzmir'de 3 milyon 477 bin 420 TL seviyelerinde satışa çıkarıldı. İnşaat ve işgücü maliyetlerindeki artış, hem yeni inşa edilen konut fiyatlarını yükseltti hem de mevcut ev fiyatlarının artmasına yol açtı.

Konut fiyatlarındaki bu hızlı yükseliş ve krediye erişimdeki zorluklar, ev sahibi olmayı daha da güçleştirdi. Yüksek kredi notu ve yeterli gelir beyanı olanlar için, evin uzman raporunda belirtilen bedelin en fazla %90'ına kadar kredi alınabiliyor. Ancak, bankalar bu tür kredileri genellikle vermiyor. Finansman sıkıntısı ve maliyetlerin etkilediği konut satışları, resmi rakamlarda da düşüş olarak yansıdı. 2023 yılında, bir önceki yıla kıyasla ipotekli konut satışlarındaki genel düşüş eğilimi dikkat çekici oldu. Ülke genelinde 2023 Ocak-Kasım döneminde 171 bin 706 adet ipotekli konut satışı gerçekleşti. Kasım ayındaki 100 konut satışının yaklaşık 6'sı ipotekli satışlardan oluştu. 2023 Ocak-Ekim döneminde ise, geçen yılın aynı dönemine göre kredili konut satışı geriledi. Bu yıl kredili konut satışları, toplam satışların %16'sını oluşturdu, 2022'de bu oran %20 idi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet