İşletmelerden şok karar: Pos cihazları kaldırılıyor! Kredi kartıyla alışveriş tarih mi oluyor?

Ekonomik krizin tavan yaptığı bu dönemde işetmecilerden şok bir karar geldi. İş yerleri bankalardan aldığı komisyon bedellerinin aniden artması sebebiyle, birçok işletme kredi kartıyla alışveriş seçeneğini iptal etme kararı aldı.

Yayınlanma:
İşletmelerden şok karar: Pos cihazları kaldırılıyor! Kredi kartıyla alışveriş tarih mi oluyor?

Bankalar, POS (point of sale) cihazı kullanan işletmelerden aldıkları komisyon oranını yüzde 3,5'e yükseltme kararı aldı. Yeni komisyon oranı kararı geçen hafta içinde birçok işletmeye uygulanmaya başlandı ve iş dünyasında dalgalanmalara yol açtı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre, işletme sahipleri, komisyonlardaki bu büyük artışın kazançlarını olumsuz etkileyeceğini düşünerek farklı stratejiler geliştirmeye başladı.

kredimmmmmm.webp

BAZILARI İPTAL EDİYOR, BAZILARI KREDİ KARTI SEÇENEĞİNİ İPTAL EDİYOR

Bazı işletme sahipleri; ürün, mal ve hizmet bedellerine zam yapma yolunu tercih ederken, diğerleri ise kredi kartı ile alışveriş seçeneğini tamamen kaldırma kararı aldı. Bu durum, tüketici alışkanlıklarını da etkileyebilecek gibi görünüyor.

İşletme sahiplerinin bir kısmı ise bankaların yüksek komisyon oranlarını atlatmanın yollarını arıyor. Bu işletmeler, müşterilerinin işyerine havale veya EFT ile ödeme yapmasını kolaylaştırmak amacıyla IBAN adreslerinin karekodlarını kullanmaya başladı.

Böylece müşteriler, para transferi ile aldıkları ürünün veya hizmetin bedelini işyerine direkt olarak aktarabiliyor ve bankalar bu işlemden herhangi bir komisyon alamıyor.

KAYIT DIŞI EKONOMİ UYARISI

Uzmanlar, bu tür pratiklerin kayıt dışı ekonomiyi teşvik edebileceğine dikkat çekerken, işyerlerinin bu şekilde elde ettikleri kazançların vergilendirilmemesi durumunda ciddi cezalarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.

Aynı zamanda, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın faiz oranlarını artırma kararlılığı, iş dünyasının gündemini de etkiliyor. Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna yaptığı sunumda, parasal sıkılaşma politikalarının devam edeceğini ve faizlerin hedeflenen seviyeye gelinceye kadar artırılacağını açıkladı. Bu açıklama, 26 Ekim tarihinde alınacak faiz kararını merakla bekleyen piyasalarda spekülasyonlara neden oldu.

FİNANSAL PLANLAMALARI ZORLAŞTIRABİLİR

Beklentilere göre, Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi durumunda, 1 Kasım 2023 itibarıyla kredi kartı akdi faiz oranları yüzde 3,71'e yükselecek. Ayrıca bankaların sunduğu kredili ürünler, Kredili Mevduat Hesabı (KMH) ve nakit avans işlemleri için alınan aylık faiz oranı yüzde 4,47'ye çıkacak. Bu gelişmeler, hem işletmeler hem de bireyler için finansal planlamaları zorlaştırabilir.

Bankaların komisyon oranlarının artışı ve faiz oranlarındaki değişiklikler, Türkiye'nin ekonomik gündeminde önemli bir yer tutarken, iş dünyası bu dalgalanmalara adapte olmaya çalışıyor. Banka işlemleri ve finansal kararlar, yakından takip edilmeye devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet