Kredi Limiti 25 Bin TL’nin Altında Olanlar Dikkat!

Merkez Bankası'nın ardışık faiz artırımlarının etkisiyle yüksek limitli kredi kartı sahiplerinde limit kullanım oranları düşerken, geliri düşük olan kesimde ise bu oranın arttığı gözlemleniyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi kartı borçlarındaki artış yavaşlamış olsa da devam ediyor. Finansal İstikrar Raporu'na göre, gelir artışları sonrası yapılan limit güncellemeleri kart kullanım kapasitesini etkiliyor.

Yayınlanma:
Kredi Limiti 25 Bin TL’nin Altında Olanlar Dikkat!

Merkez Bankası'nın peş peşe faiz artırımlarının ardından, kredi kartı kullanımında belirgin değişiklikler gözlemleniyor. Yüksek limitli kredi kartı sahipleri, faiz artışları sonucunda limit kullanım oranlarını düşürürken, geliri düşük olan kesimde bu oranın arttığı belirtiliyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verileri ve Merkez Bankası'nın analizlerine göre, bireysel kredi kartı borçlarındaki artış yavaşlamış olsa da devam ediyor.

Finansal İstikrar Raporu'na göre, gelir artışlarının ardından yapılan limit güncellemeleri kart kullanım kapasitesini etkiliyor. Yüksek limitli kartlarda limit kullanım oranları gerilerken, 25-100 bin TL arası limitlere sahip kartlarda doluluk sınırlı artış gösteriyor. Bununla birlikte, 25 bin TL ve altı limite sahip kartlarda limit kullanım oranı artmaya devam ediyor.

Borç Dengesi ve Ödeme Oranlarının Ardındaki Gizem

İhtiyaç kredilerindeki faiz artışlarının ardından hane halkının kredi kartı kullanımına yöneldiği gözlemleniyor. Ancak, kredi kartlarından faize bırakılan borç tutarı artarken, bu tutarın toplam kart borcuna oranı tarihsel ortalamaların altında seyrediyor.

Asgari ödeme oranı üzerinde ödeme yapılan kartlarda faize bırakılan borçların toplam kart bakiyesine oranı yüzde 12,6 iken, asgari ödeme oranının altında ödeme yapılan kartlarda gecikmeye bırakılan borçların oranı yüzde 8,1 olarak kaydedildi. Gecikmeye bırakılan borçun toplam bireysel kredi kartı bakiyesine oranı ise tarihsel ortalamaların altında yer aldı ve yaklaşık yüzde 20 seviyesinde gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet