Memurların Maaşlarındaki Fazla Ödemeler Geri Alınacak

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle, memurlara yapılan fazla ve yersiz ödemelerin geri alınması prosedürü değişti. Artık, bu tür ödemeler faiziyle birlikte memurlardan geri talep edilecek.

Yayınlanma:
Memurların Maaşlarındaki Fazla Ödemeler Geri Alınacak

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan bir düzenleme, memurların maaşlarını ilgilendiren önemli bir değişikliği beraberinde getirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan yeni genel tebliğe göre, memurlara yapılan fazla ve yersiz ödemeler, artık faiziyle birlikte geri alınacak. Bu düzenleme, kamu görevlilerinin maaşları ile ilgili önemli bir değişikliği ifade ediyor.

Yeni Düzenleme ve Etkileri

Yeni düzenlemeyle, kamu görevlilerine gerçek dışı beyan, hile veya hata olmaksızın yapılan fazla veya yersiz ödemelerin geri alınmasına yönelik eski şartlar kaldırıldı. Artık, bu tür ödemelerin tespiti durumunda, ilgili memurdan geri alınması öngörülüyor.

Fazla ve Yersiz Ödemelerin Geri Alınma Prosedürü

Yapılan düzenlemeyle, harcama birimi, fazla veya yersiz ödemenin tespit edildiği ya da bu konuda bir belgenin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 15 iş günü içerisinde ilgili belgeleri yetkili birime gönderme yükümlülüğüne sahip olacak. Bu sürecin ardından, fazla veya yersiz ödeme, genel hükümlere göre zaman aşımı süresi içinde faiziyle birlikte memurlardan tahsil edilecek.

Faiz Uygulaması ve Tahsilat

Yapılan yanlış veya yersiz ödemeler nedeniyle oluşan fazla aylıkların geri alınmasında, borç miktarının faizi yıllık yüzde 12 olarak belirlendi. Kamu görevlileri bu borçları rızaen ödeyebilecekler; aksi takdirde, ilgili birimlerce alacak takip dosyası açılacak ve borç kaydedilerek muhasebe birimine bildirilecek.

Değişen Düzenlemenin Nedenleri

Eski düzenlemede, fazla ve yersiz ödemelerin geri alınabilmesi için gerçek dışı beyan, hile veya hata gibi şartlar aranıyordu. Ancak yeni düzenlemeyle, bu şartların olmaması durumunda bile ödemenin yapıldığı tarihten 60 gün sonra para geri alınabilecek.

Bu düzenleme, kamu mali disiplininin sağlanması ve kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması açısından önem taşıyor. Yeni düzenleme, kamu görevlileri için de daha dikkatli maaş yönetimi ve finansal sorumluluk gerektiren bir dönemi başlatıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet