Rus turistler Alanya'da kiralık konut piyasasını kontrol ediyor

Antalya, yabancılara konut satışında lider konumunda bulunurken, özellikle Alanya ilçesinde günlük kiralık ev veya oda hizmeti sunan Airbnb platformuna kayıtlı 30,500 konut bulunuyor.

Yayınlanma:
Rus turistler Alanya'da kiralık konut piyasasını kontrol ediyor

Alanya'da özellikle Rus turistler, ülkelerine yönelik pansiyonculuk faaliyetleri gerçekleştiriyor. Bu bağlamda, bazı Rusların Airbnb gibi platformlar ya da kendi oluşturdukları WhatsApp ve Telegram grupları aracılığıyla kiralama işlemleri yaptığı belirtiliyor. Ancak, Rusların kaçak emlakçılık ve pansiyonculuk faaliyetlerine yönelik şikayetler hala devam ediyor.

Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un açıklamalarına göre, günlük kiralık evlerin kayıt altına alınması için çalışmalar sürerken, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği verilerine göre Airbnb platformuna kayıtlı olarak İstanbul'da 50,000, Antalya'da 30,350, İzmir'de 11,400 ve Bodrum'da da 7,150 mülk bulunuyor.

ALANYALILAR burada buluşuyor TIKLA TAKİP ET

Kısa vadeli kiralamaları daha çok tercih eden mülk sahipleri, kira artışına getirilen yüzde 25 sınırı ile birlikte önemli bir pazarlama avantajı sunan bu platformlara yöneliyor. Bu durum üzerine Maliye Bakanlığı da bu platformları vergi denetimi için yakından takip etmeye hazırlanıyor. Vergi uzmanı Mahmut Aydoğmuş, kısa süreli ve düzenli kiralama işlemlerinin ticari faaliyet olarak değerlendirildiğini ve bu tür işlemlerin bir konaklama tesisi gibi vergiye tabi olduğunu vurgulayarak ev sahiplerine, "Maliye her an inceleme yapabilir" uyarısında bulundu. Aydoğmuş ayrıca Airbnb üzerinden elde edilen kazancın Gelir Vergisi Kanunu kapsamında ticari kazanç olarak kabul edilmesi gerektiğini ve Katma Değer Vergisi'ne tabi olması gerektiğini belirtti.

Bakan Ersoy'un açıklamalarını hatırlatan Aydoğmuş, yıl sonuna kadar bu konuda düzenlemelerin yapılabileceğini belirtti ve "Gecelik veya kısa süreli konaklama yerlerinin sertifikalandırılması ile artık konaklama vergisi de alınabilir" dedi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği de 6 aydan kısa süreli kiralamaların 'Basit Konaklama Belgesi' ile resmiyet kazanacağını duyurmuştu.

Alanya Son Dakika haberleri için Alanya Haber 'i Takip edebilirsiniz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet