TCMB Kasım Ayı Politika Faizini Yüzde 40'a Yükseltti, Beklentileri Aştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayında politika faizini yüzde 40'a yükselterek piyasa beklentilerinin üzerine çıktı. Yüzde 500 baz puanlık artış, ekonomik göstergeler ve finansal sektörde geniş çaplı bir tartışma yarattı, TCMB'nin politika adımları üzerinde odaklanmayı sağladı. Bu yüksek oranlı artış, ülkenin para politikası kararlarında önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Yayınlanma:
TCMB Kasım Ayı Politika Faizini Yüzde 40'a Yükseltti, Beklentileri Aştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını açıkladı.

Kurul, Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşen toplantıda politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40'a yükseltti.

Piyasanın öngörüsü 250 baz puanlık bir artış yönündeydi. AA Finans'ın anketine katılan ekonomistler yüzde 37,50 tahmininde bulunmuştu. Küresel finans kuruluşları da benzer öngörülerde bulunmuş, JPMorgan ve Morgan Stanley de artışı öngörmüştü.

TCMB'nin faiz kararına ilişkin yapılan açıklamada, Kurul'un sıkılaştırma sürecini destekleyecek miktarsal sıkılaştırma kararlarını sürdüreceği belirtildi. Açıklamada, enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin gözlendiği ifade edildi.

Merkez Bankası'nın açıklaması şu şekilde devam etti:

"Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 35’ten yüzde 40 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Ekim ayında bir miktar gerileyen manşet enflasyon son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyretmektedir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin başladığına işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da değerlendirmektedir. Dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlenmektedir.

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir."

Üst Üste Faiz Artışları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in atanmasının ardından, Merkez Bankası iktidarın düşük faiz politikasından uzaklaşarak faiz oranlarını artırmıştı. Önceki toplantılarda da üst üste faiz artışları yapılmış, politika faizi 22 Haziran 2023'te yüzde 15.00'den yüzde 40'a kadar çıkarılmıştı. Bu politika adımları enflasyonun kontrolü ve fiyat istikrarını sağlama amacı taşımaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet