TÜİK'in 2022 GSYH Raporu: İstanbul Önde, Osmaniye Negatif Etkide

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2022 yılı GSYH istatistiklerine göre, İstanbul en yüksek GSYH'ye sahip olurken, Osmaniye yıllık GSYH büyümesine negatif katkıda bulunan il oldu. Ayrıca, Kocaeli kişi başına GSYH'de ilk sırayı aldı.

Yayınlanma:
TÜİK'in 2022 GSYH Raporu: İstanbul Önde, Osmaniye Negatif Etkide

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı il bazında gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) istatistiklerini yayınladı. Bu verilere göre, İstanbul 4 trilyon 564 milyar 280 milyon TL'lik GSYH ile en yüksek paya sahip oldu ve toplam GSYH'nin yüzde 30,4'ünü oluşturdu.

İl Bazında GSYH Değerleri ve Sıralaması

İstanbul'u, Ankara ve İzmir takip etti. Ankara 1 trilyon 329 milyar 810 milyon TL ve yüzde 8,9 pay, İzmir ise 972 milyar 238 milyon TL ve yüzde 6,5 pay ile sıralamada yer aldı. GSYH değerlerinde son sıralarda Tunceli, Ardahan ve Bayburt yer aldı. İl düzeyinde en yüksek GSYH payını alan ilk 5 il, toplam GSYH'nin yüzde 53,9'unu oluşturdu.

Kişi Başına GSYH ve Yıllık Büyüme Değerleri

Kişi başına GSYH'de Kocaeli 302 bin 772 TL ile ilk sırada yer alırken, İstanbul ve Tekirdağ onu izledi. En düşük kişi başına GSYH ise Şanlıurfa, Ağrı ve Van'da kaydedildi. Yıllık GSYH zincirlenmiş hacim endeksiyle incelendiğinde, 2022 yılında yüzde 5,5'lik bir artış görüldü. Antalya, Kırşehir ve Kilis en yüksek artış gösteren iller oldu. Buna karşın, Artvin, Erzincan ve Karabük en yüksek azalışı yaşayan iller arasında yer aldı. İstanbul, yüzde 2,46 ile yıllık GSYH'nin artışına en fazla katkı veren il oldu. Negatif yönlü katkı sağlayan iller arasında Osmaniye, Elazığ ve Hatay bulunuyor. Bu istatistikler, Türkiye'nin ekonomik açıdan il bazında farklılıklarını ve bölgesel gelişmelerini ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet