Tüketici Güveni 5 Ayın Zirvesinde, Ancak Tablo Hala Kötümser

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı aralık ayı tüketici güven endeksi verileri, aylık bazda artış göstermesine rağmen 100 puanın altında kalarak tüketicilerin hala kötümser olduğunu gösteriyor.

Yayınlanma:
Tüketici Güveni 5 Ayın Zirvesinde, Ancak Tablo Hala Kötümser

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen "Tüketici Eğilim Anketi"nin sonuçlarına göre, aralık ayında tüketici güven endeksi yüzde 2,6 artarak 77,4 seviyesine yükseldi. Kasım ayında 75,5 olan endeks, bu artışla birlikte bir önceki aya göre iyileşme gösterdi.

5-ayin-zirvesini-goren-tuketici-guveninde-tablo-hala-kotumser-4.jpeg

Tüketici Güven Endeksindeki Bileşenlerin Değerlendirmesi

Aralık ayında, mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi yüzde 3,4 artarak 63,4'e ulaştı. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi de yüzde 2,1 artışla 76,1 olarak hesaplandı. Genel ekonomik durum beklentisi endeksi, yüzde 3,3'lük bir artışla 75,8'e yükseldi. Aynı şekilde, dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi de kasımdaki 92,6'dan aralıkta yüzde 2 artışla 94,5 seviyesine çıktı.

5-ayin-zirvesini-goren-tuketici-guveninde-tablo-hala-kotumser-5.jpeg

Tüketici Güveninde Devam Eden Kötümserlik

Bu artışa rağmen, tüketici güven endeksinin 100 puanın altında kalması, tüketiciler arasında hala bir kötümserliğin hakim olduğunu gösteriyor. Tüketici Güven Endeksi'nin 100 puan üzerinde olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100 puanın altında olması ise kötümser durumu ifade ediyor. Bu veriler, tüketicilerin ekonomik duruma yönelik algısının ve beklentilerinin halen olumsuz olduğunu ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet