Türkiye'de Gıda Fiyatları Artarken, Dünya'da Gıda Fiyatları Ne Durumda?

Türkiye'de gıda fiyatları son 40 aydır aralıksız olarak yükselmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre gıda fiyatları 2023'te yüzde 72,01 oranında yükseliş gösterdi. Türkiye'de gıda fiyatlarındaki bu artış devam ederken küresel gıda fiyatları son iki yılın en düşük seviyesine indi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyada gıda fiyatlarının 2022'deki seviyesinin yüzde 10 altına düştüğünü açıkladı.

Yayınlanma:
Türkiye'de Gıda Fiyatları Artarken, Dünya'da Gıda Fiyatları Ne Durumda?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının da şeker fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle Aralık'ta yüzde 1,5 gerilediğini açıkladı.

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, FAO Gıda Fiyat Endeksi, Aralık'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,5, Aralık 2022'ye göre yüzde 10,1 düşüşle ortalama 118,5 puan oldu.

FAO Dünya gıda emtia fiyatlarının ölçütü olan Endeks, 2023'ü bir önceki yılki seviyesinin yaklaşık yüzde 10 altında tamamladı. Endeks, 2023'ün tamamı için bir önceki yılın ortalama değerinden yüzde 13,7 daha düşük olurken, söz konusu dönem boyunca sadece uluslararası şeker fiyat endeksi bir önceki yıla göre yükseliş gösterdi.

Küresel gıda fiyatlarının Aralık'ta şeker öncülüğünde düşüş göstermesi dikkati çekti.

Şeker Fiyat Endeksi, Brezilya'daki güçlü üretim temposunun yanı sıra Hindistan'da etanol üretimi için şeker kamışı kullanımının azalmasının etkisiyle şeker fiyatlarındaki düşüşle Aralık'ta, kasıma göre yüzde 16,6 geriledi.

9 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

Endeks, Aralık'ta dokuz ayın en düşük seviyesine inerken, yıllık bazda yüzde 9 artış gösterdi.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, aylık bazda palm, soya, kolza tohumu ve ayçiçeği tohumu yağı alımlarındaki durgunluğu yansıtarak yüzde 1,4 geriledi. Endeks, 2023’ün tamamında bir önceki yılın seviyesinin yüzde 32,7 altına indi.

Tahıl Fiyat Endeksi, buğday, mısır, pirinç ve arpa fiyatlarının yükselmesiyle aylık bazda yüzde 1,5 arttı. Endeks, 2023’ün tamamında ise bir önceki yılın seviyesinin yüzde 15,4 gerisinde kaldı.

Aynı dönemde FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi tatil sezonu öncesinde Batı Avrupa'daki güçlü iç satışlarla desteklenen tereyağı ve peynir için daha yüksek fiyat tekliflerinin etkisiyle yüzde 1,6 artış gösterdi. Endeks, Aralık 2022 değerinin yüzde 16,1 altında kaldı.

FAO'nun açıklamasında, güçlü küresel ithalat talebinin uluslararası tam yağlı süt tozlarının yükselmesine yol açtığı belirtildi.

Et Fiyat Endeksi de domuz eti için devam eden zayıf ithalat talebinin etkisiyle Aralık'ta yüzde 1 düşüş kaydetti. Endeks, Aralık 2022'deki seviyesinin yüzde 1,8 altına geriledi. Büyük üretici bölgelerdeki ihraç edilebilir arz bolluğuna rağmen büyükbaş ve kanatlı eti için bölgesel alım ilgisi de yavaşladı. Buna karşın küçükbaş hayvan eti fiyatları tatil öncesi yükseldi.

TÜRKİYE'DE GIDA FİYATLARI YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

Küresel gıda fiyatları neredeyse son 2 yılın en düşük seviyesine gerilerken Türkiye’de Eylül 2020’den bu yana 40 aydır aralıksız yükseliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, gıda fiyatları yıllık olarak gıda fiyatları 2023'te yüzde 72,01 artış gösterdi. Aralıkta gıda fiyatları aylık bazdaysa yüzde 4,81 arttı. Aralık ayında genel enflasyonu yüzde 64,77 düzeyindeydi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet