Vatandaşlar Bankadan Paralarını Çekiyor: Jeopolitik Endişelerin Etkisi Altında!
Jeopolitik olaylar, yatırım tercihlerini değiştiriyor. KKM'de 82 milyar liralık çıkışla birlikte Türk Lirası'nda endişe artıyor. Detaylar haberimizde!
Kur Korumalı Mevduat (KKM) yatırımlarında geri çekilmeler görülüyor. Türk Lirası'nda teşvik edici adımların atılmamasının ardından düşüş serisinde 7'nci haftayı tamamladı. KKM'de 82 milyar 879 milyon lira tutarında çıkış meydana geldi.
HERKES PARASINI ÇEKİYOR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından paylaşılan verilerde, 82 milyar 879 milyon TL'nin çıkış yapıldığı görülüyor. Son düşüş ile birlikte toplam düşüş 2 trilyon 839 milyar TL'ye gerileme kaydetti.
Konuya dair milliyet.com.tr'ye açıklamalar yapan Ekonomist Muhammet Bayram, KKM hesaplarında düşüşün devam ettiğini duyurdu. BDDK verilerine göre 10 Kasım haftasında KKM verileri 82,9 milyar TL düşüş sonrasında toplam düşüş 2,8 trilyon TL'ye yükseldi. Dolar cinsinden KKM büyüklüğü 100 milyar doların altında yerini aldı.
10 PUANLIK MAKAS FARKI
Merkez Bankası tarafından üst üste yüksek oranda faiz artırımı ile birlikte, politika faizi olması gereken seviyeye daha fazla yaklaştı. Reel faize yaklaşmasıyla birlikte KKM'nin faizi ile TL mevduatı arasında 10 puanlık makas farkı oluştu.
Dolardan çıkan yatırımcılar KKM'ye yatırması halinde 3 aylık getirisi yüzde 3, 6 aylık getirisi yüzde 8 olarak hesaplanıyor. Döviz cinsi KKM daha cazip gelirken, TL cinsi KKM'nin cazip olmadığı dikkat çekiyor. Bu durumda yatırımcılar TL cinsi yerine döviz cinsi KKM'yi tercih ediyor.
PANDEMİ SÜRECİNDEKİ BÜYÜK RİSK
Konuya dair açıklamalarında Ekonomist Muhammet Bayram, "Pandemi sürecinden sonra döviz mevduatları ciddi bir riskti. Vatandaşın bunu tasarruf mekanizması olarak görmesi ciddi bir risk oluşturuyordu. Birden herkesin dövize yönelmesi döviz kıtlığına yol açacak ve dolar kuru çıkacaktı. O dönemde KKM sistemi getirildi. Bunun dünyada örnekleri vardı. KKM getirilerek sürecin yönetilmesi sağlandı. O dönemde geçerli bir akçeydi ve piyasa işleyişi açısından olumlu yönde etkisi oldu. Geldiğimiz noktada KKM 3 trilyon TL’yi, toplamda 125 milyar dolar düzeyini aşmıştı. Bu geri döndürülmesi gereken bir süreçti. Burada devletin bir avantajı oldu. Türkiye'de ne kadar yastık altı para varsa, döviz, altın tamamı öğrenilmiş oldu. KKM reel faizden daha fazla getiri sağladığı için herkes KKM’ye yöneldi. Şirketler de yastık altında parası olan yerleşik kişiler de buraya yöneldi." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.