Yabancı yerleşikler ülkeyi sömürüyor! Bunu yaparak vergisiz para kazanıyorlar

Yerleşik yabancılar Türkiye'de satın aldıkları evleri, ülkeyi ziyaret etmek isteyen turistlere kiralayarak hem haksız rekabet oluşturup hem de kayıt dışı kazanç elde ediyorlar. Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, bu durumun sektörde tepkilere neden olduğunu belirtiyor.

Yayınlanma:
Yabancı yerleşikler ülkeyi sömürüyor! Bunu yaparak vergisiz para kazanıyorlar

Başta Rusya, İngiltere ve Almanya olmak üzere çeşitli ülkelerden gelip Türkiye’de özellikle turizm bölgelerinde konut satın alan yabancıların evlerini kullanmadıkları dönemde kiraya vermesi yaygınlaşıyor. Otelciler yabancıların bu yolla gizli otelcilik yaparak hiçbir vergiye tabi olmadan kendileriyle rekabet edildiğini söylüyor.

Otelin müşterisi çalınıyor

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, vergisiz para kazanıldığını belirterek “Alanya’da da ev satın alıp, yüksek fiyatlarla günlük ve haftalık kiraya veren "eski turist"ler var. Bu ülkeye, 1 kuruş vergi vermeyip, para kazanıyorlar. Vergisini veren otellerin müşterisini çalmak da yüz kızartıcı bir suç. Buna fırsat veren, online kiralama sitelerine bir kısıtlama getirilmesi gerekir” diyor.

Kayıtdışılık ve haksız rekabet

Konaklı Turistik İşletmeciler Derneği (KONTİD) Başkanı Ali Orkan da, kayıt dışı kiralamaların engellenmesini isteyerek “Alanya’mızda son yıllarda sayıları hızla artan yerleşik yabancıların satın aldıkları konutları üçüncü şahıslara illegal olarak kiraya vermeleri büyük sakıncalar yaratıyor. Kayıt dışı oluşan bu ekonomide devletimize bir katkı olmadığı gibi konaklama sektörüne de zarar veriyor” dedi.

Küçük otel ve pansiyonların zararına

"Antalya'daki yerleşik yabancılar satın aldıkları konutları turistlere kiralıyor" diyen Delphin Otelleri sahiplerinden Tolga Cömertoğlu da konut alarak yerleşen yabancıların aldığı konutlarda konaklama hizmeti vermesiyle turizm sektörünün zarara uğratıldığını belirterek şunları söyledi:

İşletme ruhsatı ya da gelir beyanı olmadan bir mülkün kısa dönem kiralanmaması gerekir. Bu sebeple küçük otelci ile pansiyoncular zarara uğruyor.

Yabancılar mülkiyet alsın, inşaat sektörü canlasın lâkin: Yabancılar ülkemizde kazandıkları faiz kazancından bile vergisini ödemekle yükümlüdür. Medeniyet diye adlandırılan Avrupa ve Amerika'da bile 180 günden fazla kaldığınızda ki mülkünüz ya da oturma izniniz yoksa kalamazsınız, mülkünüz olsa bile turist sıfatınız bu süre' sonunda sona erer ve vergi mükellefi olursunuz. İşletme ruhsatı ya da gelir beyanı olmadan asla bir mülk kısa dönem kiralanamamalı bu bizden çok küçük otelci ve pansiyoncularımızın emeklerini yazık eder. Yoksa kol bandı suistimali konusu fikirler ve teknoloji ile giderilir. Bu şehir birlikte yürümeyi birbirinin derdine kendine dert etmeyi bilmeli."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet