Alanya'da, kontrolsüzce yükselen kira ve konut satışları nereye gidiyor

Alanya emlakçıları ve inşaatçıları üzgün. Yabancılara oturum alma kısıtlamsının ardından evler boş kaldı. Oturum alamayan savaş mağdurlarını Emlak Profesyönelleri Derneği ( THE Turkish Property Professionals-TTPP) Başkanı Dr. Yakup Uslu onlar sığınmacı değil yatırımcı diye lansa etsede, aslında durumun derhal kontrol altına alınması gerekiyor. Aksi halde kendi Ülkemiz'de sığınmacı gibi olacağız.

Yayınlanma:
Alanya'da, kontrolsüzce yükselen kira ve konut satışları nereye gidiyor

Türkiye’de artık dar ve orta gelirliler için yeni bir ev alabilmek neredeyse hayal. Yüksek ev fiyatları ve kredi bedelleri, ev alabilme umudunu her geçen gün daha da azaltıyor. Kiralar ise ülke genelinde son 4 yılda 6 kat arttı, büyükşehirlerde bu oran çok daha yüksek seyrederken işte Ülke genelinde kira artış oranları.

En fazla kira artışı %1109 ile Antalya'da gerçekleşirken; onu %963 ile Mersin, %935 ile Muğla, %833 ile Ankara ve %713 ile İstanbul takip etti.

313c3534-133f-4d12-a794-8e19b3dc7249.jpegAlanya'da yabancılara oturum izni sınırlaması

Alanya'da yabancılara konut satışlarının artmasıyla kiralarda ve konut satışalrında kontrolsüz bir yükselme meydana geldi. Oturum izni sınırlaması sonrasında evler boşaldı. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen başka bir olayda Alanya'da artan kiralrdan dolayı yabancıların Mersini tercih etmeye başlamasıydı.

35ba8e5f-af33-4d90-a76c-aa42c8400c6f.jpeg Memurlar Alanya'da görev yapmak istemiyor

Alanya'da konut fiyatlarının artmasıyla birlikte inşaatlar arttı. Artışları ve yabancıların talebini değerlendirmek isteyen inşaat ve emlak sektöründe hızla tamamlanan konutlar fahiş fiyatlara yabancılara satılmaya başlandı.

Bu durum Alanya'da ikamet eden farklı şehirlerden göç etmiş olan vatandaşları mecburi hizmet için atanan memur kesimini oldukça zorluyor. Alanya'ya atanmış bir çok memurun bu pahalılıktan dolayı tayin istemek zorunda kaldığı gelen bilgiler arasında. Yabancılara oturum kısıtlamsının gelmesiyle evler boş kalırken konut satıslarınında yavaşladığı iddia ediliyor.

Sektör yetkililerinin arka arkaya yaptığı açıklamalar ise şu şekilde.

''EV ALAN YABANCI SIĞINMACI DEĞİL YATIRIMCI DEDİ''

Emlak Profesyonelleri Derneği (The Turkish Property Professionals-TTPP) Başkanı Dr. Yakup Uslu, "Emlak sektöründe sessizlik devam ediyor. Seçimle birlikte belirsizliğin ortadan kalktığı söylenebilir. Ancak önümüzdeki en önemli sorun, gayrimenkul edinen yabancıların ikamet alamamaları. Aslında Göç İdaresi de zor durumda. Türkiye’den gayrimenkul edinen yabancılar sığınmacı değil yatırımcı. Tüm rakamlar ve istatistikler gösteriyor ki, konut fiyatlarındaki artışın ve kira fiyatlarındaki artışın sebebi yabancılar değil artan maliyetler. Fiyat artışları yabancıların hiç gayrimenkul almadığı şehirlerde de fazlasıyla arttı. Geçen 2 yılda yapılan yoğun satışları artık hiç kimse beklememeli. Korona sebebiyle bekleyen alıcılar, üstüne savaş durumunun gelmesi yoğun talebi getirdi. Ancak ikamet alamayan varlıklı yabancılar gitti. Şimdi evler boş. Geçmiş olsun. Bir daha böyle profili yüksek turist asla gelmez. Maalesef turistler neredeyse şeytanlaştırıldı. Yok şu plakalı araçlar sokağa çıkmasın, yok evler pahalandı. Aslında kışın boş olan daireler kiraya verildi ve piyasa ekonomik anlamda rahatlamıştı. Şimdi kimse yok, daireler boş. Bakın bakalım fiyatlara düşmüş mü? Bu arada, o istenmeyen turistler Dubai'de, Kıbrıs'ta vs. Bundan sonra yabancı satışları 2022 yılındaki gibi beklenmemeli. O hızın dörtte biri oranında olacağını, normal seyrinde olacağını düşünüyorum. Bu arada, üretilen yeni binalar da sadece talebe yönelik. Devletimiz, vatandaşlarımıza konut üreterek kiracılara teşvik vermeli, adliye, sağlık, ya da tüm kamu mensupları için uygun ücretli konutlar üretilmelidir. O zaman herkes buraya seve seve gelir. Çözüm basit, sadece irade ve karar lazım. En geç 2 sene sonra herkes mutlu olur. Yabancı kurdaki artış direkt maliyetlere yansır. Maliyetler artarsa fiyatlar artar. Alım azalır. Kısa sürede devletin kredi musluklarını açması beklenmiyor" dedi.

ALANYA Emlakçılar Derneği (ALEMDER) Başkanı Özgür Erbaş, "Yerli piyasa hala iyi değil. Yabancı az da olsa var ama hızlı değil. Euro ve dolar kurlarının artması çoğu işi bozdu fiyatlar değiştiği için. Çoğu pazarlık bozuldu. Euro 20 iken 100 bin euroluk bir ev 2 milyon TL idi. 25 lira olunca 2 milyon 500 bin TL oldu. Her 1 lira artış fiyatı katlayarak arttırıyor. Şimdilik olumsuz etkiledi ama zamanla toparlar diye düşünüyorum. Politikalar, hükümetin tavrı belirleyici olacak. Yerli için kampanyalar yapılmalı. Faizler çok yüksek. Piyasa toparlandıkça düzelecek yavaş yavaş diye bekliyoruz. Zira fiyatlar yabancılar için uygun olacak" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Keşfet