Değeri altınla yarışan zeytin ağaçları kuruyor! Zeytinciler artık isyanda: 200 zeytin ağacı bakın neden telef oldu?
Bursa’da değeri altınla yarışan zeytin ağaçları kuruyor. Ağaçların telef olma nedeni ise bu kadar da olmaz dedirtti. Zeytinciler artık isyanda. İşte, Bursa’daki düşüncesizliğin zeytin ağaçlarına etkisi…
Bursa Hakimiyet’te yer alan habere göre; Bursa Gemlik’e bağlı Cihatlı Köyü Yenibağlar mevkiinde yer alan Bursa Beton’a ait taş ocağından çıkan mıncırların, 300 metre mesafedeki 10 dönümlük zeytin bahçesine dökülmesi çiftçiyi isyan noktasına getirdi.
Ali Alp adlı çiftçinin 200 zeytin ağacı olan 10 dönümlük arazisinin neredeyse hepsi mıncır yığınıyla doldu. Ağaçların gövdeleri mıncır altında kalırken, bazı zeytin ağaçlarının da kuruduğu dikkat çekti.
Firmaya ulaşarak şikayetini dile getiren Ali Alp’in bu şikayeti kısa süreliğine karşılık bulsa da devamı gelmedi. 2 gün kepçe kiralayarak bahçeyi temizleten firma, kepçe fiyatlarının yüksek olduğu bahanesiyle ikinci günden sonra çalışmaları durdurdu. Mağdur olan bahçe sahibi Alp ise yetkililerden yardım bekliyor.
“AĞAÇLARIM KURUYOR HİÇBİR ŞEY YETİŞTİREMİYORUM”
Geçimini zeytincilikle sağlayan Ali Alp yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı:
"Ben bu tarlaya 1990 yılında fidanlarımı ektim. Domatesinden biberine, karpuzundan kavununa her şeyi ekiyordum. En son zeytin ektik, vaziyet bu şekilde. Bursa Beton firması tarlamı bu hale getirdi. Yukarıdan gelen atık malzemelerden dolayı benim zeytinliğim bu halde. Ağaçlarım kurumaya başladı. Bu topraklarda ne yetiştirebilirim ben. Bursa Beton firması yukarıda çalışma yapıyor. Atık malzemelerini veya satamadığı malzemeleri gelişigüzel dökünce yağış ile beraber yola iniyor. Orada da önlem almadıkları için, kepçe gelip yol açıyor. Atık malzemeler direkt olarak benim bahçeme geliyor. Tarlamın üzerinde ince bir makilik alan var. Onlar, makilik alanın atıkları tuttuğunu sanıyor ama tutmuyor. Kendilerine defalarca ikazda bulundum. Şuan burası çok kötü vaziyette. Ağaçlarım kuruyor, hiçbir şey yetiştiremiyorum burada.
Kendileri tarlamı temizlemek için kepçe getirdi. Biz de traktör getirdik, hiçbirinin parasını karşılamadılar. Biz bu ağaçlar ile geçiniyoruz, benim gibi bir sürü mağdur komşum var. Tarlam resmen şantiye alanına döndü. Kaymakamlığın, belediyenin bir çözüm bulmasını istiyorum. Ben Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü de aradım. Ben bu mıcırları kaldırmazsam ağaçlarımın hepsi kuruyacak. Toprak tamamen verimliliğini yitirdi. Hiçbir şey yetişmez artık burada. Her taraf taş oldu. Yetkililer hala gelmediler, ağaçlar kuruduktan sonra mı gelecekler. Ben bir an önce yetkililerin bu soruna bir çözüm bulmasını istiyorum. Ben para da istemiyorum, benim toprağımı elverişli hale getirsinler yeter.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.