Petrolde Ortadoğu Merkezli 3 Kriz Aynı Anda Ortaya Çıktı
Petrol piyasası yeni yıla gergin bir başlangıç yaptı. Kızıldeniz'deki tansiyonun yükselmesiyle birlikte, Ortadoğu merkezli üç kriz aynı anda ortaya çıktı. Suudi Arabistan'ın Şubat teslimi petrol fiyatlarını düşürmesi, uluslararası piyasalarda fiyatları aşağı çekti. Büyük petrol üreticisi Irak, petrol ürünleri ithalatını azaltma kararı alırken, Libya'nın en büyük petrol sahasında üretim durduruldu. Goldman Sachs piyasaya fiyat uyarısında bulundu.
Suudi Arabistan'ın Fiyat Düşürme Hamlesi
Brent petrol varili, Suudi Arabistan'ın zayıflayan talep görünümü nedeniyle Şubat ayı için temel ham petrol fiyatlarını düşüreceği açıklamasının ardından 78 doların altına düştü. Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Aramco, Şubat teslimi petrol fiyatlarını düşürerek, ICE ve NYMEX'teki fiyatlarda gerilemeye neden oldu. Brent petrolü ICE'de yüzde 1,13 azalarak 77,87 dolara, Batı Teksas petrolü NYMEX'te yüzde 1,21 düşüşle 72,92 dolara indi. Suudi Arabistan'ın Asya'ya verdiği Arab Light ham petrolü fiyatları 27 ayın en düşüğüne çekildi.
Libya'da Üretim Durduruldu
Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC), en büyük petrol sahası Sharara'da protestocuların sahayı kapatmasının ardından mücbir sebep ilan etti. Sharara petrol sahasının kapatılması, Zawiya ihracat terminaline ham petrol tedarikinin askıya alınmasıyla sonuçlandı. NOC, üretimin en kısa sürede yeniden başlatılması için görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Irak'tan Yerel Talebe Öncelik
Irak, onlarca yıldır devam eden askeri çatışmalar sırasında duran petrol rafinerilerinin hizmete girmesinin ardından 2024 yılında petrol ürünleri ithalatını durdurmayı planlıyor. Petrol Bakanlığı sözcüsü Asim Cihad'a göre, Irak, yerli üretime daha fazla güvenerek, petrol ürünleri ithalatında azalmaya gidecek.
Goldman Sachs'tan Çift Katına Çıkma Uyarısı
Goldman Sachs petrol araştırma başkanı Daan Struyven, Yemen'deki Husi isyancıların Hürmüz Boğazı'nı etkilemesi durumunda küresel ham petrol fiyatlarının iki katına çıkabileceği uyarısında bulundu. Struyven, Hürmüz Boğazı'nda uzun süreli bir kesintinin petrol fiyatlarını iki katına çıkarabileceğini belirtirken, bu senaryoyu "oldukça düşük ihtimal" olarak değerlendirdi. Ancak, son haftalarda enerji sektöründen gelen geniş bir analist yelpazesi, durumu endişeyle takip ediyor.
Bu gelişmeler, petrol piyasasında belirsizlik yaratırken, jeopolitik faktörlerin fiyatları etkileme potansiyeli devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.