Rusya'dan çarpıcı açıklama: Ermenistan hukuki egemenliğini yitirdi
Ermenistan Parlamentosu, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nü onaylayarak Erivan'ı Lahey merkezli mahkemenin yargı yetkisi altına soktu. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Kosaçev, 'Ermenistan hukuki egemenliğini yitirdi' dedi.
Ermenistan Parlamentosu, Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında yakalama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'nü onayladı.
Ermenistan Parlamento Başkanı Alen Simonyan, 60 milletvekilinin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Roma Statüsü yargı yetkisinin ‘geriye dönük olarak tanınmasına ilişkin’ lehte oy kullandığını, 22 milletvekilinin ise aleyhine oy kullandığını açıkladı. Belge imzalanmak üzere Ermenistan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan’a gönderilecek. Paşinyan'ın kararı onaylaması halinde yasanın 60 gün içinde yürürlülüğe girmesi bekleniyor.
ÇOCUKLARI 'KAÇIRMAK' İLE SUÇLANIYOR
Moskova'nın yargı yetkisini tanımadığı Uluslararası Ceza Mahkemesi, 17 Mart tarihinde Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Mahkeme tarafından Rus yetkililer, savaş bölgesinden güvenli bölgelere götürülen çocukları ‘kaçırmak’ ile suçlanıyor.
PESKOV 'KABUL EDİLEMEZ' VURGUSU YAPTI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise tutuklama konusunun gündeme getirilmesinin ‘kabul edilemez’ olduğunu ve UCM kararlarının Rusya’da geçersiz olduğunu belirtti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan Büyükelçisi Vağarşak Harutyunyan’a Erivan'ın Roma Statüsü'nü onaylama niyetini ‘dostane olmayan bir adım' olarak gördüğünü söylemişti.
'FAYDA' MESAJI VERİLDİ
Parlamento Başkanı Alen Simonyan, 'Ermenistan'a karşı savaş suçları işlendiği ve işlenmekte olduğu' için Roma Statüsü'nün onaylanmasının ülkeye sağlayacağı faydaların olduğunu savunuyor.
UCM'nin yargı yetkisi, dünya nüfusunun yarısından fazlasının yaşadığı ülkeler tarafından tanınmıyor. Bu ülkeler arasında Rusya, Azerbaycan, Belarus, Mısır, Hindistan, Endonezya, İran, Kazakistan, Çin, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye gibi ülkeler de yer alıyor.
KOSAÇEV: ERMENİSTAN HUKUKİ EGEMENLİĞİNİ YİTİRDİ
Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçev, Roma Statüsü'nün onaylanmasının hukuki egemenliğin yitirilmesinden başka anlam ifade etmediğini ve bunun başlı başına küçük düşürücü olduğunu vurguladı.
Kosaçev, tam da bu nedenle Rusya, Türkiye, Çin, ABD, Hindistan, Suudi Arabistan, İsrail, İran gibi ülkelerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılmadığının altını çizdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.