Alanya kalesi’nin ulaşımına teleferikli çözüm

Alanya kalesi’nin ulaşımına teleferikli çözümVALİ KARAROĞLU BAŞKANLIĞINDA “ALANYA KALESİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI” GERÇEKLEŞTİRİLDİAntalya Valisi Münir Karaloğlu Başkanlığında Alanya Belediyesi Kültür Merkezi’nde...

Yayınlanma:
Alanya kalesi’nin ulaşımına teleferikli çözüm

Alanya kalesi’nin ulaşımına teleferikli çözüm

VALİ KARAROĞLU BAŞKANLIĞINDA “ALANYA KALESİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Antalya Valisi Münir Karaloğlu Başkanlığında Alanya Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Alanya Kalesi Değerlendirme Toplantısı”na, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, konuyla ilgili il ve ilçe birim amirleri, Belediye Meclis Üyeleri, STK temsilcileri, Tophane ve Hisariçi mahalle sakinleri ve vatandaşlar katıldı.

[URIS id=1282]

VALİ KARALOĞLU, “ALANYA KALESİ’Nİ YAYALAŞTIRIN”

Ulaşım ve trafik, güvenlik ve temizlik, turizm faaliyetleri ve tanıtım, alandaki iyileştirmeler, arkeolojik kazı çalışmaları ve kurumsallaşma, koruma planlaması adı altında 6 başlıkta toplanan Alanya Kalesi’nin sorunlarının tartışıldığı toplantıda en büyük sorun olarak ulaşım ve trafik sorunu ön plana çıktı. Alanya Belediyesi tarafından 2017 Ağustos ayında yolcu taşımaya başlayan ve 11 Ekimde de resmi açılışı gerçekleştirilen Alanya Teleferik’in Kale için alternatif bir ulaşım olmanın yanısıra tarihi dokuya zarar vermeden ulaşım sağlayacak en etkili yöntem olduğu da toplantıda ortaya kondu.

BÜYÜK OTOBÜSLERİN VE AĞIR VASITALARIN KALE’YE ÇIKMASI ÖNLENECEK

Alanya Kalesi’nin tarihi yapısının ve ulaşım probleminin çözülmesi için büyük halk otobüslerinin, turların ve kamyon gibi ağır vasıta araçların Kale’ye çıkmasının engellenmesi toplantının ana gündem maddelerinden biriydi. Toplantıda Kale’ye çıkışların çoğunun araç kullanmadan Teleferik ile sağlanması gerektiği, Kale’ye çıkan halk otobüslerinin küçültülmesi, turist taşıyan tur otobüslerinin Damlataş Bölgesi’nde bulunan otopark alanına park edip, yolcularını Kale’ye teleferikle çıkarmaları gerektiği üzerinde duruldu.

TURİSTİ YÜRÜTÜN KALEYİ GEZDİRİN

Alanya’nın bizim kimliğimiz açısından önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, “Alanya Kalesi doğal güzellikleriyle, tarihi dokusuyla korunması gereken bizim çok önemli bir kültür varlığımızdır. Kaleyi yayalaştırmaktan korkmayın” dedi.

Alanya Kalesi’ni koruyarak daha iyi kullanabileceğimizin de altını çizen Vali Karaloğlu açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“ALANYA KALESİ’Nİ KORUYARAK KULLANIN”

“Biz Alanya Kalesi’ni kullanacağız ama mutlaka koruyarak kullanacağız. Bugünkü toplantının amacı da bu. UNESCO geçici listesinde bulunan kaleyi gerçek listeye aldırabilmek için eksiklerimizi tamamlayıp gerekli kriterleri bugünkü toplantıda sağlayacağız. Kale, bu coğrafyadaki en önemli varlığımız. Burayı hem korumak hem de paylaşmak durumundayız. Bu konuda her kurum üzerine düşeni yapacaktır” .

Vali Karaloğlu, geçici listede bulunan Antalya’daki 16 UNESCO adayı yerlerden birinin de Alanya Kalesi olduğunu hatırlattı.

“TURİZMDE ZİHİNSEL DEVRİM YAPMALIYIZ”

“Turizmde zihinsel devrim yapmalıyız” diyen Antalya Valisi Karaloğlu, turistlerin alış-veriş merkezlerinden çok tarihi ve kültürel mekanlarda vakit geçirebilmeleri için çalışmalar yapılarak turizm anlayışının değişmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Turistin tarihi ve kültürel mekanlara dokunmak istediğini bu yüzden de bu alanlarda daha çok vakit geçirebilmeleri için gerekli altyapının hazırlanması gerektiğini ifade eden Vali Karaoğlu, Alanya Kalesi’nin de yürüyüş ve gezi alanlarının hizmete açılması ile yayalaştırılarak bu alanın turistin daha çok vakit geçirebileceği mekana dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

BAŞKAN YÜCEL: “ULAŞIM SORUNU UNESCO ADAYLIĞIMIZ İÇİN BÜYÜK ENGEL”

Alanya Kalesi’nin ulaşım sorununun UNESCO Dünya Kültür Mirası gerçek listesine girebilmemiz için büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Kaleye çıkan büyük tur otobüslerinin ve ağır vasıtaların çok önemli sorunlara yol açtığını söyledi. Kale yollarının dar olduğunu hatırlatan Başkan Yücel, bir tur otobüsünün hiç oyalanmadan kaleye inip çıkmasının 1.5 saati aldığını hatırlattı.

TELEFERİK KALE’NİN ZİYARETÇİ SAYISINI ARTTIRDI

Yücel, Alanya’nın 37 yıllık hayali teleferiği geçen yıl hayata geçirerek ulaşım sorununa alternatif çözüm getirdiklerini kaydederek, 2016’da 143 bin olan Alanya Kalesi ziyaretçi sayısının teleferiğin hayata geçirilmesiyle birlikte 6 ayda 300 bine ulaştığını belirtti.

TUR OTOBÜSLERİ İÇİN OTOPARK ALANI MEVCUT

Başkan Yücel, “Biz toplu taşıma araçlarına ya da küçük araçlara karşı değiliz. Halkımız yanlış anlamasın. Biz kaleye zarar verebilecek büyük tur otobüsleri ve ağır vasıtaların çıkmasını istemiyoruz. Tur otobüsleri gelen turistleri teleferikle kaleye çıkarabilir. Onlar için 10-14 araçlık otopark yerimiz de hazır. Turistin kaleyi daha iyi gezebilmesi ve daha çok vakit geçirebilmesi için teleferik en etkili ulaşım aracıdır” dedi.

“KALEDE YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZ ULAŞIMDA HİÇ BİR SORUN YAŞAMAYACAK”

Kalede evi olan ve orada yaşayan vatandaşların ulaşımla ilgili hiçbir sorun yaşamayacağını özellikle vurgulayan Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, kale kapısından sonra uygulanması düşünülen giriş ücretinin sadece günlük ziyaretçiler için olacağını, kalede yaşayanlar için geçerli olmadığını vurguladı. Başkan Yücel, “İç kale ve Ehmedek bölgesini yayalaştırılması için projeler geliştiriyoruz. Kalede yaşayan herkes ücret ödemeden kendi aracıyla girip çıkabilecek. Ziyaretçi araçlarına da kalede kalabilecekleri bir zaman dilimi uygulaması getirilecek.” ifadelerini kullandı.

GÜVENLİK SORUNU BELEDİYE, EMNİYET VE GECE BEKÇİSİYLE ÇÖZÜLECEK

Ulaşım sorununun ardında güvenlik ve temizlik konularının ele alındığı toplantıda Vali Karaloğlu, Kalenin temizliğinin tamamen Alanya Belediyesi tarafından yapılmasını isterken güvenliğin ise Belediye Zabıtası, Emniyet ve gece bekçiliği sistemiyle çözülmesi talimatını verdi.

PROTOKOL ÜYELERİ TELEFERİKLE KALE’YE ÇIKTI

Kaledeki turizm faaliyetleri ve tanıtım, alandaki iyileştirmeler, arkeolojik kazı çalışmaları, kurumsallaşma ve koruma planlaması konularının da ele alındığı “Alanya Kalesi Değerlendirme Toplantısı”nın ardından Vali Karaloğlu ilgili birim amirleriyle birlikte Alanya Teleferik’le kaleye çıkarak sorunları yerinde inceledi. Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in de eşlik ettiği Antalya Valisi ve beraberindekiler daha sonra tarihi Bedesten Çarşısı, Kayhanlar Alanya Evi ve Kemal Atlı Evi’nde incelemelerde bulundular.

KAYHANLAR EVİ’NDE MUZ LİFİ PROJESİNİ İNCELEDİLER

Vali Karaloğlu, Kayhanlar Alanya Evi’nde Belediye Başkanı Yücel’le birlikte Muz Lifi makinesinden ip çekimi yaptı. Vali, Başkan Yücel’den Alanya Belediyesi’nin Muz Lifi Projesi’yle ilgilide bilgi aldı.

Kale gezisinde Vali Karaloğlu ilgili müdürlüklere talimat vererek en kısa zamanda Kaleyle ilgili bir rapor hazırlanmasını istedi. Kale gezisi Kemal Atlı Evi’ndeki Alanya lezzetleri sunumunun ardından tamamlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet