Almanya Tam Kapanma Kararı Aldı

Almanya, ikinci koronavirüs dalgasında vaka sayısı ve ölümlerde hızlı artışın önüne geçmek amacıyla 16 Aralık Çarşamba gününden itibaren tam kapanacakBERLİNAlmanya koronavirüs salgınında vaka artışını önlemek amacıyla...

Yayınlanma:
Almanya Tam Kapanma Kararı Aldı

Almanya, ikinci koronavirüs dalgasında vaka sayısı ve ölümlerde hızlı artışın önüne geçmek amacıyla 16 Aralık Çarşamba gününden itibaren tam kapanacak

BERLİN
Almanya koronavirüs salgınında vaka artışını önlemek amacıyla 16 Aralık’tan itibaren kapanacak. Federal Başbakan Angela Merkel’in eyalet başbakanlarıyla telekonferans sistemiyle yaptığı toplantı sonrasında aldığı karara göre kapanma önce 10 Ocak’a kadar devam edecek. Kapanma günlerinde, günlük ihtiyacı karşılayacak gıda ürünleri satan market ve dükkânlar dışında eczaneler eczaneler, bankalar, benzin istasyonları, gözlükçüler, hayvanlara yönelik eşya ve yiyecek satan işyerleri, postaneler, sağlık malzemesi satan iş yerleri, tamirhaneler, içecek dükkânları açık kalacak. Okullar ve yuvalar açık olacak, ancak öğrencilerin okula gitme zorunluluğu kaldırılacak. Anne ve babası çalışmak zorunda kalan öğrenciler okula gidebilecek. Noelde iki aileden beş kişiden fazla biraraya gelemeyecek. Açık alanlarda alkol kullanımı da yasaklandı. Yılbaşında toplu eğlenceler ile havai fişeklerin satışı da yasaklar kapsamında. Tam kapanma kapsamında tiyatrolar, sinemalar, spor salonları, konserler ve masaj salonlarının yanısıra, berberler de kapatılacak. Kiliselerde toplu ayin yapılamayacak. Kiliselerin ayinlerini açık alanlarda veya sanal ortamda yapmaları istendi. İşyerlerini kapatmak zorunda kalan esnaf ve girişimcilere bir dizi destek olacak.

Aşı, Ocak ayının başında yapılabilecek

Başbakan Merkel toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında, daha önce alınan hafif kapanmadan sonuç alınamadığını, tam kapanma dışında bir seçenek kalmadığını belirtti. Vatandaşlara sosyal temasın en aza düşürülmesi çağrısı yapan Merkel, “Evde kalın, şart değilse insanların, kalabalık grupların olduğu mekanlardan uzak durun” dedi. Merkel, Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) koronavirüs aşısına 29 Aralık’a kadar ruhsat vermesini beklediklediklerini, satış ruhsatının ardından aşının yaşılılar ve sağlıkçıların da aralarında olduğu bazı meslek gruplarına Ocak ayının ilk günlerinde yapılabileceğini belirtti.

İşyerlerine 11 Milyar Avroluk Destek

Federal Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, tam kapanma nedeniyle işyerleri olumsuz etkilenecek iş yerlerine vergi indirimi, satılmayan malların vergiden düşürülmesi, kira denkliği gibi bir dizi önlemi de içeren 11 milyar avro tutarında yardım paketi hazırlandığını duyurdu.

Bouffier: 10 Ocak’tan sonra herşey güllük gülistanlık olmayacak

Federal Başbakan Merkel ile görüşmeden sonra basın açıklaması düzenleyen Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, mümkün olduğu kadar az sayıda insanın yanyana gelmesini istediklerini söyledi. Hessen Başbakanı Bouffier, “Kararları polis denetimiyle uygulamak istemiyoruz. Ülke devlet ve polis zoruyla birarada tutulamaz. Kuralların işlemesinden bütün insanlar sorumludur, 10 Ocak’tan sonra herşeyin güllük gülistanlık olacağını söylemek de büyük sorumsuzluk olur. Önemli olan vaka sayısını azaltmak. Bazı kısıtlamalar 10 Ocak’tan sonra olacak” dedi. Bugünden yarına kapanmayı da doğru bulmadıklarını kaydeden Bouffier, yaşlılar yurtlarında kalanların özellikle risk altında olduğunu, çalışanlar için ek testler öngörüldüğünü belirtti. Tam kapanma sırasında günlük ihtiyacı karşılayacak dükkan ve marketlerin açık kalacağına dikkat çeken Başbakan Bouffier, tuvalet kağıdı gibi ürünleri evde istiflemeye gerek olmadığını da söyledi. Başbakan Bouffier, daha önce vaka sayısı ikiyüzü aşan Offenbach, Wiesbaden, Main Kinzig Bölgesi gibi yerlerde uygulamaya konulan akşam 9’dan itibaren geçerli sokağa çıkma yasağının tam kapanma günlerinde de süreceğini kaydetti.

Almanya’da Cumartesi günü 321 kişi öldü

Almanya’da koronavirüs bağlantılı ölümler hafta sonunda da artmaya devam etti. Robert Koch Enstitüsü verilerine göre ülkede Cumartesi’den Pazar’a bir günde 20 bin 200 yeni vaka tespit edildi. Bu sayı, geçen haftanın aynı gününe göre 2 bin 433 vaka artışı anlamına geliyor. Son 24 saatte Corona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 321’e ulaştı. Almanya’da koronavirüs bağlantılı ölümlerin toplam sıyısı 21 bin 787’ye yükseldi. (Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

foto: Pixabay / Leonhard Niederwimmer (Ticari kullanım için ücretsizdir.
Atıfta bulunulmasına gerek yoktur)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet