Başasistanlık Sınavı Adaylar Arasında Eşitsizliklere Yol Açmasın !

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi yetkilileri, ‘Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Başasistanlık Sözlü Sınavı’ hakkındaki kaygılarını dile getirdi.Birlikten yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı tarafından...

Yayınlanma:
Başasistanlık Sınavı Adaylar Arasında Eşitsizliklere Yol Açmasın !

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi yetkilileri, ‘Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Başasistanlık Sözlü Sınavı’ hakkındaki kaygılarını dile getirdi.

Birlikten yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı tarafından 17 Temmuz 2018 tarihinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri için başasistanlık sınavı yapılacağı ilan edilmiş ve sınav başvuruları alınmıştı. Yapılacağı ilan edilen sınav iki kez ve gerekçe gösterilmeden ertelenmiş, ertelemenin üzerinden de 2,5 yıl geçtikten sonra 1 Eylül 2020’de yazılı sınav tarihi ilan edilmiş ve sınav 26 Eylül 2020’de gerçekleşmiştir. Sınav tarihi ilanını takiben 3 hafta içinde sınav yapılmasına rağmen sonuçların açıklanması yaklaşık 2 ayı bulmuştur. 12 Aralık 2020 tarihinde de adaylara 23-24-25-28-29 Aralık 2020 tarihlerinde Ankara’da sözlü sınavın yapılacağı bilgisi iletilmiştir. Alınan bu karar başasistan olmak isteyen hekimler arasında kaygı ve soru işaretlerine beraberinde getirmiştir” denildi. 

Türk Tabipleri Birliği Sağlık Bakanlığı’na şu soruları yöneltti.

  • Yazılı sınav sonuçları neden beklenen süreden geç açıklanmıştır?
  • 2,5 yıl ertelenen sınavın, vaka sayılarının arttığı zor koşullarında bu kadar aceleye getirilmesinin özel bir nedeni var mıdır?
  • Sözlü sınav tarihinin sınava yalnızca 2 hafta kala ilan edilmesinin başasistanlık adayı uzmanları nasıl etkileyeceği düşünüldü mü?
  • Başta göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, mikrobiyoloji ve anestezi uzmanları olmak üzere tüm hekimlerin COVID-19 mesailerinde yoğun çalıştıkları bir dönemde kısa sürede hazırlanmalarının mümkün olamayacağı neden göz önüne alınmamaktadır?
  • Sağlık Bakanlığı hekimlerin nöbet ve çalışma saatlerinin en az bir ay öncesinden belirlenmesini isterken 10 gün sonrasına sınav konulmasını nasıl açıklamaktadır?
  • Uzman hekimlerin pandemiye karşı canla başla çalıştığı bir süreçte sınava girmek için kullanacağı izinlerin planlaması yapılmış mıdır?
  • Sözlü sınav için Ankara’ya yolculuk ve fiziksel temas, bulaş açısından hekimleri riske atmayacak mıdır?

Hasta ya da temaslı hekimler sınava nasıl girecektir? Sınava giremeyenler için telafi sınavı yapılacak mıdır?

Yeni Bir Düzenleme Yapılmalı

Birliğin açıklamasında şu ifadelere yer verildi, “Başta sözlü sınavın yapılacağı Ankara olmak üzere tüm ülkemizde pandeminin ivme kazandığı bir süreçte plansız, aceleye getirilerek yapılacak sözlü sınav daha fazla eşitsizliğe yol açacaktır. Mevcut haliyle hızla yapılmak istenen sözlü sınavın hak kayıplarına neden olacağı ve meslektaşlarımıza COVID-19 bulaş riskini artıracağı aşikardır. Hatalı yapıldığını düşündüğümüz başasistanlık sınav sürecinin programlanmasına dair yönelttiğimiz sorular Sağlık Bakanlığı tarafından ivedilikle cevaplanmalı ve liyakata dayalı, akılcı planlamalar yapılarak yeni bir düzenleme yapılmalıdır” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet