Bikent Okulları “Braille Alfabesi”ni Öğreniyor ve Öğretiyor

Ülkenin geleceğinde söz sahibi olacak BİLNET Liseli gençlerin, salt farkındalık oluşturmakla kalmayıp somut hedeflere, göremeyen bireylerin erişilebilirlik alanlarının genişlemesine katkıda bulunmak amacıyla başlattıkları sosyal sorumluluk projesinde ilk aşama tamamlandı.

Yayınlanma:
Bikent Okulları “Braille Alfabesi”ni Öğreniyor ve Öğretiyor

Ülkenin geleceğinde söz sahibi olacak BİLNET Liseli gençlerin, salt farkındalık oluşturmakla kalmayıp somut hedeflere, göremeyen bireylerin erişilebilirlik alanlarının genişlemesine katkıda bulunmak amacıyla başlattıkları sosyal sorumluluk projesinde ilk aşama tamamlandı. Bilnet Okulları öğretmenleri “Altı Sihirli Nokta Sosyal Sorumluluk Projesi”kapsamında Braille Alfabesi’ni öğrendi. Şimdi sıra tüm Bilnet’li öğrencilere bu bilgileri aktarmaya geldi.

 

Geçtiğimiz yıllarda Bilnet Bodrum Lisesi öğrencilerinin “Eğitimde İyi Örnekler Yarışması ‘Eğitimde Erişim Alanı’ Muğla Birinciliği” ödüllü projesi, “Altı Sihirli Nokta Sosyal Sorumluluk Projesi” adıyla Bilnet Okullarının bütün lise kampüslerinde uygulanmaya başlandı. Proje kapsamında Braille Alfabesi’ni öğrenmeye ve öğretmeye başlayan Bilnet Okulları öğretmen ve öğrencileri, görme engellilere destek olmaya devam ediyor.  Akademik eğitimin yanı sıra kültürel ve sosyal çalışmalarıyla da adından söz ettirmeye başlayan Bilnet Liseleri projeyi daha da genişletmeyi ve daha fazla görme engelli öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.

Bilnet Bodrum Liseleri tarafından başlatılan ve daha önce “Eğitimde İyi Örnekler Yarışması” ‘Eğitimde Erişim Alanı’ Muğla Birinciliği” ödülü alan proje tüm BİLNET Okullarında uygulanmaya başladı.   Öğrencilerimizin Braille Alfabesi’ni öğrenmeleri halinde göremeyen bireylerin içinde bulunduğu durumu anlamaları için farkındalık sağlamayı amaçlayan proje kapsamında proje kurulu üyeleri online Braille Alfabesi eğitimlerini tamamladı. Her Bilnet kampüsünde bir Braille Alfabesi panosu hazırlanarak herkesin dokunarak alfabeyi öğrenmesi sağlandı.  

 

Şimdi sıra öğrencilerde

Öğrencilerin göremeyen bireylerin beceri ve yeterlilikleri konusunda olumlu tutum geliştirmelerini sağlamak, toplumda hak ettikleri yaşam kalitesine sahip olmadıklarını fark ettirmek için başlatılan projeye öğrencilerin yoğun katılımı oldu.  Proje kapsamında eğitim alan proje kurulu üyeleri kendi kampüslerinde proje için gönüllü olan 10 öğrenciye Braille eğitimi vermeye başladı. Öğrenciler alfabe basım çalışması ardından Mart ayı içinde kendi okullarındaki yöneticilere, öğretmenlere ve öğrenci arkadaşlarına bu eğitimi verecekler.

 

Braille Alfabesi 

Bir kâğıt üzerine iğne yardımı ile yazılabilen, alfabedeki harflerin, sayıların, bağlaçların ve noktalama işaretlerinin de belirtilebildiği sistem, parmaklarının altından geçen “harfleri” kolaylıkla hissetmelerini sağladığı için, görme engellilerin hem okumayı hem de yazmayı öğrenmesini kolaylaştırdı. Eğitim aldığı okulda daha sonraları öğretmenlik de yapan Louis Braille, geliştirdiği alfabeye uygun kitaplar da yazdı. Braille alfabesine uygun olarak yazılan ilk kitap 1827 yılında basıldı.

 

Louis Braille, geliştirdiği alfabenin geniş çaplı kullanımına tanık olamadı. Braille alfabesi, mucidin 43 yaşında tüberküloz nedeniyle hayatını kaybetmesinden sonra dünya genelinde yaygınlaşmaya başladı.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet