Çelik ve alüminyum ithalatında gümrük

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatında gümrük tarifelerini yükseltmesi karşısında hükümetin yaklaşımını Meclis gündemine taşıdı.Ekonomi...

Yayınlanma:
Çelik ve alüminyum ithalatında gümrük

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatında gümrük tarifelerini yükseltmesi karşısında hükümetin yaklaşımını Meclis gündemine taşıdı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Budak, ABD gümrüğünde Türk çeliğine yüzde 25 ek vergi uygulanacağını vurguladı. Budak, Zeybekci’nin “Mütekabiliyet uygularız” sözlerine karşın Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in “Türkiye'nin ihracat ve ithalat rakamının GSYH'ye oranı düşük olduğundan, olası bir ticaret savaşının ülkemize etkilerinin sınırlı olacağı" görüşünü anımsattı. Budak gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

“İktidardan gelen karışık mesajlar, ABD’nin başlattığı ticaret savaşında Türkiye açısından olası risklerin yeterince anlaşılmadığını veya hafife alındığını gösteriyor. ABD’li yetkililer, ilk tepkilerin ardından birçok ülkeye ayrıcalık uygulayıp yeni tarifelerin dışında tutulacaklarını açıkladılar. Acaba Türk hükümeti, ABD nezdinde Türkiye’nin bu alandaki çıkarlarını korumak için yeterli girişimlerde bulunuyor mu? ABD’de yalnızca Washington’da 3 ekonomi müşavirimiz var. İlgililerle doğrudan iletişim kurulamıyor ki mektup gönderiliyor. Konu, 'Zaten dış ticaretimizin GSYH’ye oranı düşük' diye demeçlerle geçiştirilecek kadar önemsiz değildir. Bu gelişmeler cari açığa muhakkak etki edecektir. Hükümet, ticaret savaşlarının ivme kazanmasından kaynaklanabilecek tehlikelerin farkında mı? İktidarı bu konuyu daha ciddi değerlendirmeye davet ediyoruz.”

Budak, Zeybekci’ye yönelik önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“ABD’nin ek vergi uygulamasına ilişkin mütekabiliyet esasına dayalı tedbirler alınacak mıdır? Bunun için bir yol haritanız var mıdır? Varsa hangi tedbirler, hangi ürün gamında, hangi süre zarfında alınacaktır? ABD’nin uygulamasının ülkemizin çelik ihracatına etkisi ne olacaktır? ABD’nin uygulamasından olumsuz etkilenecek çelik üreticilerinin oluşacak zararını karşılamak amacıyla hangi tedbirlerin alınmasını öngörüyorsunuz? Ticaret savaşlarının ülkemizin dış ticaretine etkileri neler olacaktır? Ticaret savaşlarının ülkemizin ihracat ve ithalatına etkilerinin sınırlı olacağı görüşüne katılıyor musunuz?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet