Çin, 3 şirketin New York Borsası’ndan çıkarılmasına tepki gösterdi

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC), 3 Çinli şirketin New York borsasından çıkarılması sürecinin başlatılmasına tepki gösterdi. CSRC Sözcüsü, dün yaptığı açıklamada, New York Stock Exchange’nin (NYSE), China...

Yayınlanma:
Çin, 3 şirketin New York Borsası’ndan çıkarılmasına tepki gösterdi

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC), 3 Çinli şirketin New York borsasından çıkarılması sürecinin başlatılmasına tepki gösterdi. CSRC Sözcüsü, dün yaptığı açıklamada, New York Stock Exchange’nin (NYSE), China Mobile Ltd., China Telecom Corp Ltd. Ve China Unicom (Hong Kong) Ltd. şirketlerinin borsadan çıkarılmasına dair sürecin başlatıldığı açıklamasını değerlendirdi. Sözcü, adı geçen üç şirketten bazılarının yaklaşık 20 yıldır, bazılarının da 20 yıldan fazla süredir New York Borsası’nda işlem gördüğünü hatırlatarak, şirketlerin Amerika Birleşik Devletleri’nin borsaya yönelik kurallarına ve denetim taleplerine uymanın yanı sıra dünya genelindeki yatırımcılar tarafından kabul gördüklerini belirtti.
 
Sözcü, “New York Borsası, 3 Çinli şirketi Çin ordusuyla ilişkisi bulunduğu gerekçesiyle listeden çıkarma sürecini başlattı. ABD, siyasi amaçlı bir idari talimat vererek ilgili şirketlerin gerçek durumları ile küresel yatırımcıların yasal hak ve çıkarlarını hiçe sayıyor. Bu girişim, normal piyasa kurallarını ve düzenini de bozuyor” diye konuştu. Üç Çinli şirketin toplam Amerikan depozito makbuzu (ADR) değerinin 20 milyar yuanın altında olduğu, bu miktarın şirketlerin toplam sermayesinin sadece yüzde 2,2’sini oluşturduğu belirtilirken, bu nedenle liste dışı bırakılmanın üç şirketi çok fazla etkilemeyeceği belirtildi.
 
CSRC’den yapılan açıklamada, Çinli şirketlerin yasal haklarını koruma çabalarının destekleneceği, muhtemel olumsuz etkilerin giderilmesi için çalışılacağı ifade edildi.

CSRC Sözcüsü, ABD’nin uluslararası finans merkezi olma konumunun dünya genelindeki işletmeler ve yatırımcıların güvenine bağlı olduğuna işaret ederek, ABD’nin piyasa kurallarına ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterip, küresel finans piyasasındaki düzeni ve yatırımcıların yasal çıkarlarını korumasını, küresel ekonomiye yararlı adımlar atmasını istediklerini kaydetti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet