Çin 30 yıllık geleneği bozmadı, ilk yurtdışı gezisi yine

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, 4-9 Ocak günleri arasında Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Botsvana, Tanzanya ve Seyşel Adaları’na resmi ziyaretlerde bulunacak. Uzmanlar, Covid-19 salgınının etkisi...

Yayınlanma:
Çin 30 yıllık geleneği bozmadı, ilk yurtdışı gezisi yine

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, 4-9 Ocak günleri arasında Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Botsvana, Tanzanya ve Seyşel Adaları’na resmi ziyaretlerde bulunacak. Uzmanlar, Covid-19 salgınının etkisi tüm dünyada sürerken gerçekleşecek ziyaretlerin, Çin’in Afrika ülkelerine verdiği önemi ve kıta ile ilişkilerini geliştirme konusundaki kararlılığını yansıttığını belirtiyor.
 
Çin dışişleri bakanlarının 1991’den bu yana her yılın ilk dış gezisini Afrika’ya gerçekleştirmesi geleneği, salgının etkilerine karşın 2021’de de devam ettiriliyor. Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Afrika ziyareti esnasında Çin ve Afrika liderleri arasında varılan önemli uzlaşıların hayata geçirilmesi, Çin-Afrika İş Birliği Forumu Beijing Zirvesi’nde ve Covid-19 salgınıyla mücadele konulu Çin-Afrika Olağanüstü Zirvesi’nde elde edilen sonuçların yerine getirilmesi teşvik edilecek. Ziyaretle aynı zamanda Afrika ülkelerine, salgınla mücadele etme ve ekonomik toparlanma gerçekleştirme ile Çin ile Afrika’nın “Kuşak ve Yol”u birlikte inşa etmesi konularında destek sağlanacak.
 
Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Wang Yi, Afrika ziyareti kapsamında, muhataplarıyla yeni forumun hazırlıkları konusunda görüş alışverişinde bulunacak.

Çin-Afrika İş Birliği Forumu’nun 2000 yılında kurulmasından bu yana, iki taraf arasındaki ticaret hacmi 20 kat, Çin’in Afrika’ya doğrudan yatırımları ise 100 kat arttı. Çin ile Afrika arasında serbest ticaret bölgesi, dijital ekonomi, yoksulluğun azaltılması ve iklim değişikliği gibi alanlardaki iş birliğinin umut verici olduğunu belirten uzmanlar, Wang’ın ziyaretinin salgın sonrası dönemde Çin-Afrika ilişkilerinin gelişmesine ivme kazandıracağı kanısında.

Diğer yandan, yeni yılın ilk gününde Çin ile Afrika ülkeleri arasındaki ilk serbest ticaret anlaşması olan Çin-Mauritius Serbest Ticaret Anlaşması yürürlüğe girdi.
 
Öte yandan, Çin hükümetinin Afrika işlerinden sorumlu özel temsilcisi Xu Jinghu, Çin’in krizleri gelişmekte olan ülkeler dâhil olmak üzere tüm ülkelerle birlikte ele alarak dünyanın barış ve kalkınmasına katkı sağlayacağını, Wang Yi’nin Afrika ziyaretiyle bu önemli mesajın tüm dünyaya yeniden aktarılacağını kaydetti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet