Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yeni yıl konuşması

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2020 yılının son saatlerinde yeni yıl konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yeni yıl konuşmasının tamamı şu şekilde :“Yoldaşlarım, Dostlarım, Hanımlar, Beyler, Hepinize merhaba!...

Yayınlanma:
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yeni yıl konuşması

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2020 yılının son saatlerinde yeni yıl konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yeni yıl konuşmasının tamamı şu şekilde :

“Yoldaşlarım, Dostlarım, Hanımlar, Beyler, 

Hepinize merhaba! 2021 yılının ayak sesleri gittikçe yaklaşıyor. Bu vesileyle Beijing’den herkese yeni yıl dileklerimi sunuyorum!

2020 yılı son derece sıradışı bir yıl. Aniden meydana gelen COVID-19 salgınına karşı biz, halkı ve insan hayatını en üstte tutarak, insanoğlunun ulu sevgisini gösterip, salgına boyun eğmedik ve tek yürek, ortak adım şeklinde bir mücadele destanı yazdık. Salgına karşı çetin mücadele yapıldığı günlerde, mücadelenin ön cephesine gidenlerin büyük cesaretini, görev başından bir an bile ayrılmayanların zorluklara boyun eğmeme kararlılığını, tehlikeleri birlikte göğüsleyenlerin sorumluluğunu, başkaları için kendisini feda edenlerin fedakârlığını ve birbirlerine yardım edenlerin duygusal anlarını görmek mümkündü. Beyaz Melekler olarak andığımız hemşirelerden, Çin Halk Kurtuluş Ordusu askerlerine kadar, bilim ve teknoloji personelinden mahalle idari görevlilerine kadar, gönüllülerden işçilere kadar, genciyle yaşlısıyla sayısız vatandaşımız, misyonlarını yerine getirmek için kendi canlarını bile feda ederek, içten sevgi gösterip, vatandaşları korudu, böylece damla damla gücünü, halkın hayatını koruyan dev ve sağlam bir kalkana dönüştürdü. Asla geri dönüp bakmayanların cesareti, elden ele yardım aktaranların içtenliği, her biri sevgi dolu duygusal sahneler, salgınla mücadelenin ulu ruhunu yansıttı. Büyüklük sıradanlıktan gelir, kahraman ise halktan gelir. Herkes, harika iş yaptı! Salgına yakalanan her hastaya geçmiş olsun dileğinde bulunuyorum! Her bir kahramana saygı sunuyorum! Bu kadar ulu bir vatan ve kahraman halktan onur duyuyorum, Çin milletinin hiç şaşmadan ilerleme ruhundan gurur duyuyorum!

Bir insanın cesareti, zorluklar karşısında belli olur, bir yeşim taşı işlendikten sonra parlar. Biz salgın etkilerinin üstesinden gelerek, salgını önleme ve kontrol ile ekonomik ve toplumsal gelişme arasında eşgüdüm sağlayarak dev başarılar kaydettik. Ekonomik ve toplumsal gelişmeye ilişkin 13. Beş Yıllık Plan’ın uygulanması başarıyla tamamlandı, 14. Beş Yıllık Planı’nın yol haritası kapsamlı şekilde çizildi. Yeni gelişme düzeninin inşası giderek hızlanıyor, niteklikli gelişme ise derinlemesine hayata geçiriliyor. Çin, dünyanın başlıca ekonomileri arasında negatif büyümeden pozitif büyümeye dönen ilk ülke olurken, Çin’in 2020 yılındaki gayri safi yurtiçi hasılasının 100 trilyon yuan üstüne çıkacağı öngörülüyor. Çin’in tahıl üretiminde, art arda 17 yıldır bol mahsul elde edildi. Tianwen-1 adlı Mars keşif aracı, Chang’e-5 adlı Ay keşif aracı ve Fendouzhe adlı insanlı denizaltı gibi bilimsel denemelerde atılım niteliğinde ilerleme kaydedildi. Hainan Serbest Ticaret Limanı’nın inşası, verimli şekilde ilerletiliyor. Öte yandan ciddi sel felaketleriyle mücadele ettik, gerek asker, gerek halk, tehlikelerle zorluklara boyun eğmedi, tek yürek ve ortak adımla can ve mal kayıplarını en aza indirdik. Ben 13 eyalette yaptığım incelemelerde, tüm vatandaşlarımızın salgınla mücadele tedbirlerini dikkatli ve kapsamlı şekilde uygulamalarına, hiç gecikmeden yeniden işbaşı ve üretim yapmalarına, inovasyon ve yaratıcılığı vargüçle geliştirmelerine, böylece ülke genelinde zaman kaybetmeden canla başla çalışma ve dinamizm dolu görkemli bir manzaraya şahitlik ettim.

2020 yılında Çin orta halli refah toplumunun kapsamlı şekilde oluşturulmasında tarihi başarılar kaydettik, yoksullukla mücadelede nihai zafer kazandık. Bu kapsamda, yoksulluğa genel savaş açtık, yoksulluğun en zor halkasını yendik. Geçen 8 yıl içinde, Çin’de mevcut yoksulluk standardına uyan 100 milyon nüfus, tümüyle yoksulluktan kurtuldu. 832 yoksul ilçe, tümüyle ‘yoksulluk şapkası’nı çıkardı. Köylü vatandaşlarımızın zorlukların üstesinden gelme ruhu, köy kalkınmasına yardım eden idari görevlilerin fedakârlığı, sıkça gözlerimin önüne seriliyor. Köy kalkınması yönünde görkemli tablo oluşturmak için çalışmalarımızı hiç gevşetmemeli, hiç şaşmadan var gücümüzle çaba harcamalıyız, böylece ortak refah hedefine kavuşmak için sağlam adımlar atmalıyız.

Bu yıl, Shenzhen gibi özel ekonomik bölgelerinin kuruluşunun 40’ıncı yıldönümü ve Shanghai’de Pudong bölgesinin geliştirilmesi ve dışa açılmasının 30’uncu yıldönümünü görkemli törenlerle kutladık. Çin’in güney sahil kentinde ve Huangpu Nehri’nin kıyılarında gezdiğinizde, nice duygusal anları yaşıyorsunuz. Pilot uygulama yapanlar şimdi örnek ve öncü role dönüştü, inovasyon arayışı yapanlar şimdi inovasyona öncülük edenlere dönüştü. Reform ve dışa açılma mucizesini yarattık, bundan sonra daha büyük cesaretle reformu derinleştireceğiz, dışa açılmayı genişleteceğiz, böylece reform ve dışa açılma hikâyesinin devamını yazacağız.

Adalette ısrarlı olanlar, yalnız hissetmez, hepimiz bir aileyiz. Geçen yılın çetin sınamalarından geçtikten sonra, insanoğlunun  kader ortaklığının önemini daha iyi kavradık. Uluslararası arenada yeni ve eski dostlarla birçok kez telefon görüşmesi yaptım, video konferans yoluyla düzenlenen birçok toplantıya katıldım, dostlarımla en çok bahsettiğim konu, dayanışma ve işbirliği içinde salgınla ortaklaşa mücadele etmekti. Salgını önleme ve kontrol etme, uzun ve zorlu bir süreçtir. Tüm dünya ülkelerinin halkları el ele, omuz omuza vererek, salgının getirdiği etkileri mümkün olduğu kadar gidermeli ve daha güzel bir yerküre yuvasını inşa etmek için ortak çaba harcamalı.

2021 yılı, Çin Komünist Partisi’nin kuruluşunun 100. yıldönümü. Bu yüzyıllık bir destandır, yüzyılın ardından asıl gayemiz artık daha sağlamdır. Shanghai kentinde Shikumen bölgesinden Jiaxing kentine bağlı Nanhu Gölü’ne kadar ÇKP, küçük bir kızıl tekne gibi, halkın ve milletin büyük beklentilerini taşıyarak, nice tehlikeler ve meydan okumalar ile zorlukların üstesinden gelip tüm Çin’e liderlik eden dev bir gemiye dönüştü. Kalbinde dev bir misyon taşıyan ÇKP, görkemli bir yüzyılı artık geride bıraktı. Biz halk merkezli düşünceden hareket ederek, asıl gayemizi hep yürekte taşıyarak, zorluklar ve meydan okumalara boyun eğmeden, geleceğe doğru yelken açarak ilerlemeye devam edeceğiz, mutlaka Çin milletinin ulu rönesansını gerçekleştireceğiz.

Biz, “Çifte yüzyılın” tarihi kavşağında, modern bir sosyalist ülke olmak için yepyeni bir yola girmek üzereyiz. Yolumuz uzun ve zor, hedefe ulaşmak için var güçle çaba harcamaktan başka çaremiz yok. Biz nice zorlukların üstesinden geldik, önümüzdeki günlerde de büyük cesaret göstererek, yolumuza hiç şaşmadan devam edeceğiz, başarı üstüne başarı yakalayarak daha parlak bir geleceği kucaklayacağız!

Tam bu an, yol fenerleri yeni aydınlanıyor, bütün aile mensupları bir araya geliyor. Yeni yılın dağlar ve nehirlerimize daha çok güzellik, vatanımıza refah, halkımıza ise sağlık ve esenlik getirmesini diliyorum! Herkese huzur, mutluluk, başarılar diliyorum! Hepinize teşekkür ederim!”

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet