Diş Hekimlerinin Atama İsyanı

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Atilla Ataç, nitelik ve nicelik açısından insangücü planlamalarının ivedilikle yapılması ve bu konuda gerekli olan adımların acilen atılmasını istediklerini açıkladı Ataş,...

Yayınlanma:
Diş Hekimlerinin Atama İsyanı

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Atilla Ataç, nitelik ve nicelik açısından insangücü planlamalarının ivedilikle yapılması ve bu konuda gerekli olan adımların acilen atılmasını istediklerini açıkladı Ataş, “Fakülte mezunu meslektaşlarımızın atamalarının yapılmaması istihdam istikrarsızlığının göstergesidir” dedi.

Konuyla ilgili birlik tarafından yapılan basın açıklamasında konuşan Ataç, “İnsan Kaynakları Planlaması; Mevcut insan kaynaklarının en verimli biçimde kullanılmasını, gerekli görülen uygun yeterliliklere sahip insan sayısını korumayı ve gelecekteki personel gereksiniminin tahmin edilmesini amaçlar. İnsangücü planlamasının yapılmadığı toplumlarda; Hem işsizlik, hem de iş ve meslek değiştirmeleri artar. Çalıştırılamayan atıl iş gücü ekonomik ve toplumsal kalkınmayı etkiler. Bugünkü tablo; nüfus artış hızı, insangücü planlaması, fakülte sayıları ve kontenjanları, nitelikli eğitim, yıllık dişhekimi ihtiyacı açısından bakıldığında uygulanan politikaların yanlış olduğu görülüyor. Yine bugünkü tabloda; 3 bin civarında dişhekimi, hizmet verebilmek için atama bekliyor. Artan kontenjanlar ve üniversite sayısı nedeniyle atama bekleyen dişhekimi sayısı gelecek yıllarda daha da artacak” dedi.
KAYGI VERİCİ ARTIŞ
Son 10 yıldır dişhekimliği eğitimi alanında insangücü planlaması ilkeleriyle bağdaşmayacak şekilde birbiri ardına dişhekimliği fakülteleri açılmakta ve öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar yaşandığını anlatan Ataç, şunları söyledi : “2028 Yılı; 2018 yılından sonra yeni bir fakülte açılmadan tüm faktörler ve açılmış fakültelerin eğitime başlamasıyla, 2028 yılında ülkemizdeki dişhekimi sayısı 91.383 TUİK 2028 yılı tahmini nüfus 88.645.642 dişhekimi başına düşen nüfus 970 olacak. Bu sayı Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 1500 civarında. Dişhekimliği eğitimi pahalı, özel beceri gelişimi, iletişim, sanat, yaratıcılık, dijital teknoloji gibi birçok yetenekleri kapsar. Eğitim kadroları yeterli olmayan, siyasi politikalarla açılmış fakültelerde nitelikli eğitimden söz edilemez. Ağız ve diş sağlığını ilgilendiren hastalıklar önlenebilir hastalıklardır. İzlenecek koruyucu politikalar ve nitelikli insangücünün bu yönde kullanılması politikalarının geliştirilmesi önemli. İnsangücü planlaması yapılarak eğitimin şekillendirilmesi zorunluluktur. Bu da fakülte kontenjanlarının düşürülmesi ve yeni fakültelerin açılmasının önlenmesi ile mümkündür. Ülkemiz dişhekimliği hizmetlerinde eksik olan, dişhekimi ihtiyacı değil demografik dağılımda yaşanan plansızlıktır. Eğitim planlaması & insangücü planlaması mesleksel yetiştirmede eşgüdümlü olmalıdır. Yeni fakülteler açmak yerine yapısal ve ekonomik alanda mevcutların güçlendirilmesi, koşullarının iyileştirilmesi ve öğretim üyesi sayısının arttırılması gerekir” (BSHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet