Dokuz Eylül Rotary’den online ‘aşı’ toplantısı

Dokuz Eylül Rotary Kulübü tarafından düzenlenen “Covid-19 Aşılarının Kadın Doğum ve Göğüs Hastalıkları Açısından Önemi” konulu online toplantın konukları Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Yayınlanma:
Dokuz Eylül Rotary’den online ‘aşı’ toplantısı

Dokuz Eylül Rotary Kulübü tarafından düzenlenen “Covid-19 Aşılarının Kadın Doğum ve Göğüs Hastalıkları Açısından Önemi” konulu online toplantın konukları Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail İtil ve Celal Bayar Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Dünya Sağlık Örgütü Kronik Solunum Hastalıkları Birliği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu oldu. Konuklar, Ege Üniversitesi Aşı Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz’ün moderatörlüğünde soruları yanıtladı.

Toplum bağışıklığı için aşı

Koronavirüsün akciğerlere yerleşip, bölgedeki sağlıklı hücreleri parçalayarak çoğaldığını belirten Prof. Dr. Yorgancıoğlu “Bu durum, dolaşım sisteminde bulunan suyun akciğerin içine girmesine ve ağır bir zatürre tablosuna neden olur. Bağışıklık sistemi virüs hücrelerini sınırlandıramazsa çoklu organ hasarı meydana gelir, ölümle sonuçlanabilir” dedi. Prof. Dr. Yorgancıoğlu, grip ve zatürre aşısının bu salgın için çözüm olmadığına dikkat çekerek “Covid-19 aşısı toplum bağışıklığı için tek ve en önemli yöntemdir” diye konuştu.

“Gebeler korkmasın”

Prof. Dr. İsmail İtil ise aşının hücre için virüsü tanınır hale getirdiğini ve yüksek oranda koruyuculuk sağladığını vurgulayarak “Bu dönemde gebelikten korkuluyor. Ne aşı olmak gebe kalmaya, ne de gebelik aşı olmaya engel değil. İkinci doz aşıdan sonra gebe kalınabildiği gibi bir gebe, obezite akciğer rahatsızlığı vb. riskli bir durum söz konusu ise ilk üç aydan sonra, hiç bir risk yoksa hiç beklemeden aşı olabilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Gürüz de mutasyonları, insanların pandemiye açtığı savaşa karşı virüsün verdiği mücadele olarak tanımladı. Gürüz “Mutasyonların bir kısmı virüsü güçlendirirken, bir kısmı da yok olmasını sağlar. Aşılanan insan sayısının da giderek artmasıyla inanıyoruz ki virüsü en kısa zamanda yok edeceğiz, el ele verip bunun için elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız” dedi. Dokuz Eylül Rotary Kulübü Başkanı Betül Elmasoğlu, toplantı sonunda konuklara ve moderatör Prof. Dr. Gürüz’e teşekkür belgesi takdim etti.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet