Egeli akademisyen Dr. Karaca Uğural “Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi” oldu

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Bilimleri Anabilim Dalı Araş.

Yayınlanma:
Egeli akademisyen Dr. Karaca Uğural “Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi” oldu

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Bilimleri Anabilim Dalı Araş. Gör. Dr. Burcu Karaca Uğural, “Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi” ödülünü almaya hak kazandı. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği  (KAGİDER), Garanti BBVA ve Ekonomist Dergisi işbirliği ile bu yıl on beşincisini düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda Egeli akademisyen Araş. Gör. Dr. Karaca Uğural, “Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi” ödülüne layık görüldü. Araş. Gör. Dr. Karaca Uğural aldığı ödülden büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Araş. Gör. Dr. Burcu Karaca Uğural’ı makamında kabul ederek başarısından dolayı tebrik etti. Rektör Prof. Dr. Budak, “Türkiye Kadın Girişimciler Derneği tarafından gerçekleştirilen "Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışmasında, ‘Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi’ ödülünü kazanma başarısını gösteren Tekstil Mühendisliği Bölümü Arş. Görevlimiz Dr. Burcu Karaca Uğural'ı tebrik ediyorum. Genç araştırmacılarımızın sektöre yönelik böylesi başarılar elde etmesi üniversitemiz için gurur verici” dedi.

Karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Araş. Gör. Karaca Uğural, “TÜBİTAK Teknogirişim Sermaye desteği ile BPREG Kompozit ve Tekstil şirketini kurduk.  Şirketleşme sürecinde EBİLTEM-TTO’dan ve Ege Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren nüvEGE Kuluçka Merkezi’nden büyük destek aldık. Çeşitli endüstrilerin karbon ayak izini azaltmalarına yardımcı olacak tarımsal sürdürülebilir hammaddeler olan keten, kenevir elyaf kullanarak yüksek performanslı, geri dönüştürülebilir biyokompozit malzemeler geliştirip üretiyoruz. Özellikle ulaştırma sektörünün sürdürülebilir ve hafif malzeme arayışı odağında bir malzeme geliştirmeye başladık. Tarımsal endüstriyel bitkiler olan keten, kenevir gibi bitkilerin saplarından elde edilen elyaflar ile birçok sektörde en çok kullanılan termoplastik maddeleri birleştirerek çok ince fakat ince olmasına rağmen çok mukavemetli tekstil tabanlı daha hafif biyokompozit malzeme elde ediyoruz” dedi.

“Karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalar yürütüyor”

Araş. Gör. Karaca Uğural, “Ulaştırma sektörünün daha az karbon emisyonu yaratmasına yardımcı oluyoruz. Son üretilen ürün içerisinde doğal malzemeler olduğu için ömrünü tamamladığında çöp değil aslında bir başka üretimin ham maddesi haline getirilebiliyor. Globalde birçok paydaşımıza, müşterimize ürün temin ediyoruz. Bunun içerisinde otomotiv sektöründen savunma sektörüne kadar, spor malzemelerinden günlük tüketim malzemelerine kadar birçok sektör bulunuyor. Kullandığımız ham madde aslında Türkiye’de mevcutta yok. Oysa Türkiye’nin tarihinde olan bir ham madde keten bitkisi. Keten tarımının tekrar canlanmasına yönelik kurucu ortağı olduğum Döngü kooperatifi bünyesinde çalışmalar yürütüyoruz. Böylece hem kırsalda kadınlarımıza iş olanağı hem de Türkiye’deki birçok sektör için mevcutta ithal ettiği ham maddelerin yerli olarak temini sağlayabilecek bir oluşumda bir parçasıyız. Ham maddenin üretilmesi adına keten tarımında da tamamen kadın çiftçilerle çalışıyoruz” dedi.  


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet