ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI “ENERJİ KAMULAŞTIRILMALIDIR”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) özelleştirilmesinin, elektrik sisteminin kalbinin ve aklının özelleştirilmesi olduğunu söyledi. Tat, enerjinin...

Yayınlanma:
ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI   “ENERJİ KAMULAŞTIRILMALIDIR”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) özelleştirilmesinin, elektrik sisteminin kalbinin ve aklının özelleştirilmesi olduğunu söyledi. Tat, enerjinin kamulaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Resmi Gazete’nin 3 Temmuz 2021 tarihli sayısında Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ)’ın özelleştirme kapsamına almasını eleştiren EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Dünya’nın en önemli konusu artık enerjiyken ülkemizde enerji sektörün içinde bulunduğu tablo elektrik enerjisinin ucuzlamasını imkansız kılıyor. Özelleştirmeler; ucuzluk yerine, elektrik tarifeleri, hizmet bedelleri ve diğer uygulamalarla pahalılaşmıştır. Elektrik üretim ve dağıtımındaki özelleştirmelerin ardından sıranın iletim kısmına geldiği anlaşılıyor. Oysa, elektrik dağıtım bölgelerinde, varlıkların daha verimli işletileceği, maliyetlerin ve kayıp-kaçağın düşürüleceği, arz güvenliğinin sağlanacağı ve kalitenin artacağı iddiasıyla özelleştirmeler yapılmıştı. Beklenen sonuçların aksine ne yazık ki hem pahalı enerjiyle muhatap oluyoruz hem de büyük kesintilerin yaşandığına tanık oluyoruz” dedi.

“ELEKTRİĞİN KALBİ ÖZELLEŞTİRİLECEK”

Tat, TEİAŞ’ın özelleştirilmesinin, elektrik sisteminin kalbinin ve aklının da özelleştirilmesi olduğunu vurguladı. Özelleştirilen elektrik üretim ve dağıtım sektörünün borç batağında olduğunu da hatırlatan EMO Antalya Şube Başkanı sözlerine şunları ekledi: “TEİAŞ sadece iletimden değil, şebeke verimliliğinden, planlamasından, projeksiyonlardan, ikili anlaşmalardan, sisteme dair her türlü altyapı ve ikincil mevzuattan da sorumludur. Yani TEİAŞ’ın özelleştirilmesi demek, elektrik sisteminin kalbinin ve aklının da özelleştirilmesi demektir. Maalesef enerji şirketlerinin kredi borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi nedeniyle enerji fiyatlarına zam üstüne zam yapılmakta, artışlar nedeniyle tüketicinin sırtındaki yük her geçen gün ağırlaşmaktadır. Geçtiğimiz günlerde yapılan son yüzde 15’lik zamla, asgari ücretle geçinen dört kişilik bir ailenin elektrik faturası aylık gelirlerinin yüzde 8’i kadar yükselmiştir”.

“YERLİ ENERJİYE ÖNCELİK”

Şaban Tat, elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtım süreçlerinin kamusal planlama anlayışıyla bütünlüklü bir yapıya kavuşası gerektiğinin şart olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Üretimde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik veren kamu yararı esaslı yeni bir enerji politikasına ihtiyacımız var. Enerjinin kamulaştırılması çok önemli ve şarttır. Çünkü toplumun en geniş kesimini oluşturan düşük gelirli, emeği ile geçinen yurttaşların çıkarlarını korumak zorundayız”.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet