Epdk`Nın Kararı Olumlu Ancak Yetersiz
ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI “Epdk'Nın Kararı Olumlu Ancak Yetersiz” EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, elektrik faturalarına yansıtılan temsil-ağırlama giderlerinin iptal edilmesini...
ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI
“Epdk'Nın Kararı Olumlu Ancak Yetersiz”
EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, elektrik faturalarına yansıtılan temsil-ağırlama giderlerinin iptal edilmesini olumlu ancak yetersiz bulduklarını söyledi. Başkan Tat, pandemi nedeniyle zor günler geçiren vatandaşların faturalarının ertelenmesi gerekirken, Net Kar Marjı Oranında yapılan düzenleme ile tüketiciye gizli zam yapıldığını vurguladı.
Kamuoyunda oluşan tepki üzerine elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin temsil, ağırlama, reklam, sponsorluk, bağış gibi harcamalarının 5 yıl daha elektrik kullanıcılarından tahsil edilmesine olanak sağlayan düzenlemenin iptal edildiğini ve bu gibi giderlerin artık tüketiciye yansıtılmayacağını belirten Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Şaban Tat, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) vatandaşlarımız lehine yanlıştan dönmüştür. Tüketici faturalarına yansıtılan bu tür giderler artık tarifelere yansıtılmayacaktır. EPDK’nın almış olduğu karar olumdur ancak yeterli değildir” dedi.
EPDK’NIN AÇIKLAMASI İRONİK
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından, dağıtım şirketlerinin çeşitli harcamalarını faturalara yansıtarak yeni gelir kapıları elde etmelerini sağlayan Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğe karşı 2016 yılından bu yana hem kamuoyunun bilgilendirilmesi için hem de hukuki platformlarda etkin mücadele verdiğini ifade eden Başkan Şaban Tat, “Söz konusu tebliğde kamu yararı ve tüketici aleyhine olduğu için dava konusu yapılan hükümler sadece ‘sosyal harcama, reklam, bağış’ gibi giderlerin tarifeye yansıtılmasından ibaret de değildir. Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin başladığı tarihten 2015 yılı sonuna kadar tarifelerde yer almayan bu tür şirket giderleri, 2015 yılı sonunda yapılan değişiklikler ile gündeme gelmiş ve 2016 yılının Şubat ayında EMO tarafından dava konusu yapılmıştır. EMO’nun tebliğin iptali için açtığı davada, elektrik tarifelerine yeni yükler bindiren düzenlemeleri şeffaflık iddiasıyla savunan EPDK'nın, 5 yıl sonra kamuoyu tepkisi üzerine ‘polemiklerle vatandaşın kafasını karıştırmaya çalışanlara fırsat vermemek’ gerekçesiyle bu hükümden vazgeçtiğini açıklaması ironiktir” şeklinde konuştu.
ŞİRKET GİDERLERİ TEBLİĞDEN ÇIKARILMALI
EPDK Başkanının "Tüketicilerimizin hakkına halel getirecek bir adım atmamız asla söz konusu değildir" açıklamasını hatırlatan Tat, “Oysa, dağıtım sisteminin işletilmesi ile doğrudan ilgisi olmayan giderlerin tüketicilere yansıtılması nedeniyle şirketler tarafından bugüne dek tahsil edilen haksız kazanç, "polemik" değil "gerçek" bir olgu olarak önümüzde durmaktadır. Dolayısıyla EPDK'nın almak zorunda kaldığı karar, tüketiciden yana olduğunu ispatlamaktan uzak, çok gecikmiş bir karardır. EPDK, "Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ" ile "Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ" kapsamında yer alan ve hizmetin yürütülmesiyle ilgisi olmayan ve hukuksuz bir şekilde özelleştirme şartlarını da bozan düzenlemeleri kapsayan bu tür şirket giderlerini söz konusu tebliğlerden çıkarmalıdır” ifadelerini kullandı.
TÜKETİCİYE GİZLİ ZAM
Net Kar Marjı Oranı üzerinden tüketiciye gizli zam yapıldığına dikkat çeken Tat, “Görevli tedarik şirketlerinin kar oranlarını belirleyen, özelleştirmelerin başladığı günden günümüze kadar sürdürülen Brüt Kar Marjı Oranı yine EPDK Kurul Kararı ile 2021-2025 yıllarını kapsayacak şekilde 01.01.2021 tarihinden itibaren uygulanmak üzere içeriği değiştirilerek Net Kar Marjı Oranı olarak yayımlanmıştır. Yapılan değişiklik ile halen yüzde 2,38 oranında uygulanmakta olan Brüt Kar Marjı Oranı, 2021 yılı başından itibaren yine yüzde 2,38 oranında ancak Net Kar Marjı Oranı olarak uygulanacaktır. Değişiklik ile şirketlerin tüketicilere yapacağı elektrik enerjisi satışlarından elde edeceği gelir artacak, şirketlerin gelir artışı da tüketicilere yük olarak daha da açıkçası zam biçiminde yansıtılacaktır” şeklinde konuştu.
FATURALAR ERTELENMELİ
Pandemi nedeniyle vatandaşların ekonomik koşullar altında ezildiğini, yaşanılan sorunlar ile ilgili daha ciddi adımlar atılmasını beklediklerini aktaran Başkan Şaban Tat, “Öncelikle elektrik, su, doğalgaz ve internet bedelleri, salgın riski boyunca ertelenmelidir. İleri yaşlardaki yurttaşların yaşadığı konutlar başta olmak üzere, fatura ödenmediği gerekçesiyle elektrik kesintisi yapılmaması sağlanmalıdır. Elektrik tarifelerindeki kalemlere yönelik gizlilik kaldırılmalı tüketici, her bir hizmet bedeli için faturasında ödediği kalemleri açık biçimde görebilmelidir. Kaçak tüketimden kaynaklı maliyetlerin faturalara yansıtılması uygulamasına son verilmeli, faturalara yansıtılan TRT payı, sanayi abonelerinde olduğu gibi tamamen kaldırılmalı, Belediye Tüketim Vergisi abone grupları bazında tekrar değerlendirilerek makul seviyeye indirilmeli, mesken abone grubu Enerji Fonu ve KDV kesintilerinden muaf tutulmalıdır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.