Geleneksel Sporlar Antalya’da İhya Edilecek
Vali Münir Karaloğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan ile Antalya’da düzenlenen Geleneksel Sporların İhyası Forumu Açılış Törenine katıldı.55 ülkeden...
Vali Münir Karaloğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan ile Antalya’da düzenlenen Geleneksel Sporların İhyası Forumu Açılış Törenine katıldı.
55 ülkeden 200 temsilcinin katıldığı forumun açılışına, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ve Antalya protokolü ve davetliler de katıldı.
GELENEĞİ İHYA ETMEDEN GELECEK İNŞA EDİLMEZ
Açılış töreninde konuşan Vali Münir Karaloğlu, Geleneği ihya etmeden geleceği inşa etmenin mümkün olmadığını ifade ederek, geleneksel sporların sadece bir arzu olmadığına dikkat çekti.
Bin yıldır bu topraklarda hüküm sürdüğümüzü ve bu sene Antalya’nın 811. Fetih yıldönümünü kutlayacağımızı belirten Vali Karaloğlu, “ Sadece Antalya 811 yıldır Türk ve İslam şehri… Eğer bu topraklarda gelecek ile ilgili bir hikâyemiz olacaksa, bir tasavvurumuz olacaksa, mutlaka geleneklerimizi, geleneksel sporlarımızı, kültürümüzü, örfümüzü ve âdetimizi yeniden hatırlamalı, hatırladığımızı yeniden yaşamalı ve yaymalıyız. Onun için geleneksel sporların ihyası noktasında yapılan bu formu, kültürümüz ve geleceğimiz açısından da çok önemli buluyorum” dedi.
ANTALYA GELENEK SPORLARIN EN ÖNEMLİ NOKTALARINDAN BİRİSİ
Antalya’nın geleneksel sporlar ile Türkmen ve Yörük kültürünün yaşatılması açısından Türkiye’nin en önemli noktalarından bir tanesi olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu, Elmalı Yeşil Yayla’da 665 yıldır devam eden yağlı güreşlerin bunun en güzel örneği olduğunu vurguladı.
Antalya’nın bütün ilçelerinde, bütün beldeleri ve yaylalarında, yaz aylarında her hafta sonu mutlaka bir yağlı güreş organizasyonunun olduğunu belirten Vali Karaloğlu, “Yaklaşık 1850 rakımlı Feslikan yaylamız var. O yaylada her yaz yağlı güreş şampiyonası düzenlenir. Her sene yaklaşık 15 bin insan Feslikan yaylasına çıkar. Hiçbir güç, başka hiçbir organizasyon o yaylaya o kadar kalabalığı çıkarmayı başaramaz. Bunu ancak bu milletin geleneksel sporlara ve yağlı güreşe olan sevgisi başarabilir. Onun için Antalya’da böyle bir forumun düzenlenmesini çok önemli buluyorum. Toplantının, Geleneksel sporlarımızı ihya ederek bu topraklarda gelecek adına, yeni hikâyeler yazmamıza vesile olmasını temenni ediyorum. İnşallah geleceğimiz bu günden daha iyi olacak” dedi.
“İNTERNETİN ESİRİ OLAN GENÇLİK İSTEMİYORUZ”
Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan, eskiden devletlerin ideolojik yönelimine göre toplum inşa ederken, günümüzde küresel sermayenin kültürü kontrol eder hale geldiğini söyledi. Çocukların aileden, toplumdan bağımsız ağlar aracılığıyla kendi yolunu belirlediğine değinen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bu açıdan batının desteklediği küresel kültür toplumların örflerini tehdit ediyor ve ortadan kaldırmaya yönelik çalışma düzeyi arz ediyor. Televizyon ve şimdilerde sosyal medya, kapitalizmin açtığı yaraları sarma, insanın yabancılaştırmasını unutturma, pansuman etme için kullanılır oldu. Kültür endüstrisi eğlenceyle tutkuyla bireyleri teslim alıyor. Küresel kültürün baskıcı kimliğine karşı geleneksel sporlar, kamu, sivil toplum kuruluşları, işbirliğiyle mücadele veriyor."
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise, okçuluk, binicilik, güreş gibi birçok geleneksel spor dalı olduğunu belirterek, "İnternetin esiri olan gençlik istemiyoruz. Düşünen, değerlere bakan, değerlerini sorgulayan, onun için koşan bir gençlik, özüne bakan bir gençlik, insani değeri olan bir gençlik istiyoruz" dedi.
Geleneksel sporların geliştirilmesi için uluslararası düzeyde bilgi alışverişi yapılacak forumda, eğitim, yerel yönetimlerin katkısı, kültürel ilişkiler, kulüpleşme konuları ele alınacak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.