Gümüşhane'in sahipsiz şehitliği unutulmaya yüz tuttu
I.
I.Dünya Savaşı yıllarında Ermeni çetelere karşı Gümüşhane’de mücadele ederken şehit olan Hüsnü Selçuk’un şehitliği, bakısızlıktan dökülürken, unutulmaya yüz tuttu. Konuyla ilgili CHP Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç, yetkililere çağrıda bulundu.
Gümüşhane’nin sahipsiz şehitliği, tamirat için bekliyor. Şehir merkezinde Hüsnü Selçuk’a ait şehitlik bakımsızlık ve ilgisizlikten unutulmak üzere. 1916 yılında, I. Dünya Savaşı döneminde Ermeni çetelere karşı mücadele ederken şehit olan Selçuk’un kabri, bakımsızlıktan dökülüyor. Konuyla ilgili şehitliğin başında bir açıklama yaparak, bulunduğu alanın pislik içinde olduğunu gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç, yetkililerin konuyla bir an önce ilgilenmesi için çağrıda bulundu.
“ERMENİ ÇETELERE KARŞI MÜCADE ETTİ”
Şehidin mezarı başında yaptığı açıklamasında, şehit hakkın bilgi edinmek adına çok uğraştığını belirten İl Başkanı Ağaç, “1916’da Rus işgali sırasında Ruslarla beraber bu bölgede etkin olmaya, isyan çıkarmaya çalışan Ermenilerin, o dönemde Gümüşhaneli insanlara yaptığı; taciz, tecavüz, katliam gibi eylemlerde onlara direnmeye çalışan, Gümüşhane’nin varlıklı ailelerinden birinin çocuğu. Daltaban mevkiinde oturuyorlar o zaman. Ermenilerle büyük mücadele veriyorlar burada. Yani askere gitmiş olanların, Sarıkamış’taki mücadelesinin dışında kalanlarda burada, vatanı, milleti, vatandaşın ırzını namusunu korumaya çalışıyorlar, Ermeni çetecilere karşı. Hüsnü amcamız, Hüsnü dedemiz, Hüsnü Selçuk, Ermenilerle mücadele içerisinde olurken, burada bulunduğu bir yerde, Ermeni çeteciler tarafından şehit edildi, 1916 yılında” dedi.
“SAHİPSİZ BİR DURUMDA”
“Her fırsatta vatan, millet, Sakarya edebiyatı yapan, ‘biz çok vatan severiz, böyle milliyetçiyiz, böyle milli manevi değerlere hassasız’ diyen bu şehrin yöneticileri, vekilleri, belediye başkanları vesaire vesaire … Yani o sözde yurtseverlerlik, milliyetçilik olmuyor. Milliyetçilik bu vatan için, bu topraklar için en kıymetli olan canını vermiş insanların anılarına hürmet etmektir, saygı duymaktır, onların hatıralarını yaşatmaktır. O hatıralarla beraber onların isimlerini gelecek kuşaklara taşımaktır. Yani şehide sahip çıkmaktır. Sahipsiz bir durumda. Çok üzüldüm. Niye üzüldüm, ben de eski bir askerim. Bir insanın şehit olup, yıllar sonra böyle unutulması, gözden ırak bir yerlerde unutulmaya terk edilmesi çok acı” ifadelerini kullandı.
“DÜZENLEMELERİ YAPMAYA DAVET EDİYORUM”
Şehitliğin tadilatının yapılarak, bir anıta dönüştürülmesini isteyen Ağaç, “Yetkililerden rica ediyorum. Allah rahmet eylesin Hüsnü amcamıza, mekânı cennet olsun. Ama onun adını, onun bu mücadelesini, bu topraklar için, bu inşalar için ortaya koyduğu bu mücadeleyi, döktüğünü kanı, hatırasını bizim ona yakışır, bütün şehitlerimize yakışır vaziyette yaşatmamız, bizden sonraki nesillere de aktarmamız lazım. Bu unutulacak, ihmal edilecek bir şey değil. Yetkilileri buraya sahip çıkmaya, buraya güzel bir şehitliği inşa etmeye bununla ilgili çalışmayı yapmaya, buranın aslında bir ziyaret yeri gibi kullanılmasını sağlayacak düzenlemeleri yapmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.