Alanya Şoförler Odası’ndan Esnafa Çağrı
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kayıt süresi 31 Ocak 2025’e kadar uzatıldı. Alanya Şoförler Odası, esnafın mağdur olmaması için çeşitli kolaylıklar sağlıyor.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçiş tarihi, sistemde yaşanan yoğunluk nedeniyle 31 Ocak 2025’e kadar uzatıldı. 31 Aralık 2024’e kadar kayıt yapanlar, yıl sonu ücret artışından etkilenmeyecek. Bu durum, ticari araç sahipleri ve esnaf için büyük bir fırsat sunuyor. Ancak Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya, esnaf arasında kısa süreli bir rehavet oluştuğunu belirtti ve bu süreyi verimli şekilde kullanmalarını önerdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca (GİB) hazırlanan, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçişle ilgili yaşanan yoğunluk nedeniyle, vergi mükelleflerinin mağdur olmamaları için, sisteme kayıt tarihi 31 Ocak 2025 olarak yenilenirken, 31 Aralık 2024 tarihine kadar sisteme kaydolanlar donanım fiyatlarında yıl sonunda yaşanacak artıştan etkilenmeyecek.
Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya, esnaf ve ticari araç sahiplerinin bu süreçte mağdur olmamaları için Alanya Şoförler Odası olarak çeşitli kolaylıklar sunduklarını ifade etti.
Akkaya, “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nde (UTTS) 31 Aralık’a kadar olan süre, 31 Ocak’a kadar uzatıldı. Ancak esnaf arkadaşlarımızda kısa süreli bir rehavet oluştu. 31 Ocak’a kadar uzatılan süreyle birlikte, 1 Ocak’tan sonra, şu anki 2.172 TL olan UTTS ücretinin, darphaneye yatırılması gereken tutarı yeniden değerleme oranıyla artacak.
Bu artış yaklaşık 3.120 TL civarında olacak. Bunun bilinmesi gerekiyor, çünkü bu verilerin darphaneye girişleri yapılıyor. Bu konuda iki personel arkadaşımızı odamızda görevlendirdik. Gelen esnaflarımız, ticari araç sahiplerimiz, kamyoncularımız ve taksicilerimiz veri girişlerini burada yapabiliyorlar. Ayrıca bir firma ile görüştük. O firma, çip montajını odamızın hemen yanında kuracağı bir çadırda yapacak. Bu vesileyle, diğer firmaları da buraya davet ediyoruz.
Çünkü sistem, doktorlarımızın reçete yazma sistemine benzer çalışıyor. Darphaneye girişler yapılıyor, ardından kod çıkıyor. İlgili firmalar, kime taktırmak isterse taktırabiliyor. Bunun dışında, bazı akaryakıt firmalarıyla da görüşmelerimiz sürüyor. Akaryakıt karşılığında bu çiplerin maliyetlerinin amorti edilmesi, örneğin 2.172 TL olarak ödenen ücretin OPET gibi firmalarla görüşülerek karşılanması yönünde çalışmalar devam ediyor. Aslında, sistemin şu anda bazı eksiklikleri bulunuyor.
Dağ başında çalışan harfiyatçılarımız, kepçecilerimiz gibi araçlar, beş ya da on yıl boyunca akaryakıt istasyonlarına uğramıyorlar. Bu araçlar, sadece varillere mazot doldurup, dağ başlarındaki arazilerde çalışan ekiplerin yakıtlarını orada temin ediyorlar. Devletimiz bu düzenlemeyi yaparken, her aracın üzerinde bir plaka var. Son bir yıldır, her plakanın üzerinde ayrı bir seri numarası ve kare kod bulunmaktadır. Bu kare kodla sorgulama yapıldığında, aracın sahibi, TC kimlik numarası, adresi, motor numarası, şase numarası ve vergi gibi tüm detaylar ortaya çıkmaktadır.
Aslında, plakalarımıza yerleştirilecek okuma cihazları sayesinde bu sistem doğrudan çalıştırılabilir. Böylece çip takılmadan, sistem daha az maliyetli olurdu. Çünkü mevcut sistemde, araç satıldığında, yeni araç alındığında, eski çipin hiçbir değeri yok. Yeni araca yeniden çip taktırmak gerekiyor. Bu da vatandaşlarımıza ek bir yük oluşturacaktır. Yaptırmak isteyen arkadaşlarımıza, odamızda yardımcı olarak yükleme ve kayıt işlemlerini gerçekleştiriyoruz. 31 Ocak tarihine kadar tüm ticari araçların (minibüs, taksi, şirket araçları, kamyonlar) veri girişlerinin yapılması gerekmektedir. Nisan ayına kadar da çiplerin takılması lazım. Ardından, ülkemizdeki tüm taşıtlar, UTTS çiplerini taktıracak” dedi.
alanya haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.