Alanya’da Tarımsal İlaç Bayileri ve Yetki Krizi
Alanya'da genç ziraat mühendisi Eren Metin, tarımsal ilaç bayilerinin çoğunun ziraat mühendisleri tarafından işletilmediğini belirterek, bu durumun tarıma verdiği zararlara dikkat çekti. Ziraat Odası Başkanı Göktepe, “Ziraat mühendisini işletmesinde bulundurmayıp, belgesini kiralayanlar cezalandırılsın” dedi.
Alanya’da, tarımsal ilaç bayilerinin büyük kısmının ziraat mühendisleri tarafından işletilmediği ve çoğunlukla bu bayilerin farklı meslek gruplarından kişiler tarafından yönetildiği iddia ediliyor. Genç Ziraat Mühendisi Eren Metin, bu durumun tarıma ciddi zararlar verdiğini ve sektörün daha bilinçli, sürdürülebilir ve güvenilir bir yapıya kavuşabilmesi için önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Tarım sektörünün daha bilinçli, sürdürülebilir ve güvenilir bir yapıya kavuşması adına ciddi bir soruna dikkat çekmek istediğini ifade eden Ziraat Mühendisi Eren Metin, “Günümüzde tarımsal ilaç bayilerinin büyük bir kısmı ne yazık ki ziraat mühendisleri tarafından değil, farklı meslek gruplarından veya tarımla doğrudan ilgisi olmayan kişiler tarafından işletilmektedir. Bu kişiler genellikle ziraat mühendislerinin belgelerini kiralayarak bayilik açmakta ve tarım ilaçlarını çiftçilere yanlış bir şekilde reçete etmektedir. Kişisel deneyimlerinden örnek vermem gerekirse, daha önce çalışmış olduğum 2 farklı ziraat bayiinde yetkili kişiler ziraat mühendisi olmayıp, kiraladıkları belgenin sahibi ise farklı firmalarda çalışan işyeriyle alakası olmayan şahıslardı.
Bu durumun doğurduğu başlıca sorunlar şunlardır:
BİLİNÇSİZ KULLANIM: Tarım ilaçları, yetkin olmayan kişiler tarafından yanlış dozlarda ve uygunsuz şekillerde önerilmekte, bu da ürünlerde yüksek kalıntı oranlarına sebep olmaktadır.
TÜKETİCİ GÜVENLİĞİ: Yetersiz bilgilendirme nedeniyle, özellikle kalıntı sürelerine dikkat edilmeden kullanılan ilaçlar halk sağlığını tehdit etmektedir.
ÇEVRESEL ETKİLER: Yanlış doz ve uygulama, toprak ve su kaynaklarında geri dönüşü olmayan zararlara yol açmaktadır.
HAKSIZ REKABET: Bu sektörde faaliyet gösteren gerçek ziraat mühendisleri ve bilinçli işletmeciler, haksız bir rekabet ortamıyla karşı karşıya kalmaktadır.
TİCARİ KÂR ODAKLILIK: Ziraat mühendisi olmayan işletmeciler, daha fazla para kazanma amacıyla çiftçilere gereksiz yere fazla miktarda ve yüksek dozlarda ilaç önermektedir. Bu durum, hem çiftçinin maliyetlerini artırmakta hem de ürünlerdeki ilaç kalıntı oranını yükseltmektedir.
Bu bağlamda, sağlık sektöründe olduğu gibi bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl ki eczacı olmayan bir kişinin eczane açması mümkün değilse, ziraat mühendisleri haricinde kişilerin tarım ilacı bayiliği yapması da yasaklanmalıdır. Ayrıca, tarım ilacı satışı için uygulanan sınav sisteminde de düzenleme yapılmalı. Kimyager, ormancı, eczacı gibi tarım dışı meslek gruplarından kişilerin bu sınavlara katılımı sınırlandırılmalıdır. Bu sayede, ziraat mühendisliği mesleğinin hak ettiği itibarı kazanması sağlanabilir” dedi.
‘BU TARZ ÇALIŞAN İŞLETMELER CEZALANDIRILSIN’
Konu hakkında Yeni Alanya’ya konuşan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ise, “Üniversite mezunu ya da ziraat mühendisi diploması olmayan vatandaşlarımızdan bir kişi işletme açabilir, ancak yanında bitki koruma ürünlerini satmaya yetkili olan bir ziraat mühendisi bulundurmak zorunda. Alanya’da merdiven altı, kaçak bir bayi yok. Denetleme konusunda da ilçe tarım müdürlüğü belirli periyodlarda denetlemelerini yapıyor. Üreticilerimiz de bitki koruma ürünlerinin kullanımı hakkında sürekli bilgilendiriliyor. Kendisi ziraat mühendisi olmayıp da dışarıdan bitki koruma ürünleri satmaya yönelik yetkili olan bir ziraat mühendisini işletmesinde bulundurmayıp, onun belgesini kiralayıp, ona ödeme yapan kişiler bulunup cezalandırılsın” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.