Harvard Üniversitesi yayınında Egeli akademisyen imzası
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir’in yazarları arasında yer aldığı Harvard Üniversitesi yayını olan “Anayurttaki Sıradan Lydialılar Sardis’teki Kayalık Paktolus ve Bronzlar Evi Lydia Sektörleri” adlı kitap raflardaki yerini aldı. Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir, kitabı Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a hediye etti. Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir ve Cornell Üniversitesinden Prof. Dr. Andrew Ramage ile Ithaca College öğretim üyesi Prof. Dr. Nancy H. Ramage’in yazarları olduğu kitap, Lydia halkının yaşamlarına dair bulguları detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, Prof. Dr. Gürtekin Demir ve bölüm akademisyenlerini makamında ağırlayan Rektör Budak, “Üniversitemizin değerli akademisyenleri önemli tarihi, arkeolojik, kültürel zenginlikleri ortaya çıkarmak için büyük bir sorumluluk ile çalışıyor. Bizler de hocalarımızın yaptığı bu çalışmalara hep destek veriyor, yanlarında oluyoruz. Hocamız, Harvard Üniversitesi yayını olan bu prestijli çalışmada, sarayda yaşayan zengin soylu Lydialılardan ziyade sıradan Lydia halkının yaşamlarına dair önemli bulguları literatüre kazandırlar. Hocamızı ve kitabın yazarlarını bilime sunduğu katkılardan ötürü tebrik ediyor, başarılar diliyorum” dedi.
Lydia halkının yaşamlarına dair kapsamlı bilgiler içeriyor
Kitap hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir, “Kitapta küçük konutlarda yaşayanlar, işçiler, çiftçiler, zanaatkarlar ve kadın halk konu edilmektedir. Bu halkın evleri, dükkanları ve işlikleriyle ilgili bilgiler sunulmuştur” dedi.
Kitabın çok geniş kapsamlı bir çalışma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürtekin Demir, “Geç Tunç Çağından Lydia Krallığı’nın sonu olan MÖ 6. yüzyılın ortalarına kadar olan geniş dönemi kapsayan bu kitapla birlikte ilk defa surlar dışında yaşayan yerli Lydialı halkın mütevazi konutları, işlikleri ve dükkanlarıyla bu insanların yaşamlarına dair izler ele geçtikleri yapılar bağlamında geniş kapsamlı bir çalışma olarak ortaya konmuştur. Burada yer alan tüm arkeolojik buluntular bir Lydia başkentinde yüzyıllar boyunca hayatını sürdüren sıradan halkın yaşamı ve çalışma hayatının resmini çizer gibi değerlendirilmiştir” dedi.
“Lydia Krallığı, güçlü devletlerden biri”
Harvard Üniversitesi araştırmaları bünyesinde Lydia Krallığı’nın başkenti Sardis’te yürütülen arkeolojik kazıların 1958 yılından beri düzenli bir şekilde Manisa, Salihli’ye bağlı Sart köyünde sürdürüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Gürtekin Demir, “Dünyada paranın ilk basıldığı merkez olan Sardis, Lydia Krallığı’nın kültürü ve tarihi ile ilgili zengin verileri arkeoloji dünyasına kazandırmıştır. Lydialılar sadece değerli maden kaynakları ve eserleri, güçlü süvarileri; parfüm, deri botlar ve altın iplikle dokunmuş kumaşlar gibi lüks tüketim eşyaları ile değil, aynı zamanda günümüze kadar uzanan ‘Karun kadar zengin’ deyimiyle de tanıdığımız Kroesos gibi zengin ve güçlü kralları ile de tanınmaktadır. Lydia Krallığı, Anadolu’da hüküm sürmüş en güçlü devletlerden birisidir” dedi.
Sardis kazı araştırmalarında 30 yıldır çalışma yaptığını ifade eden Prof. Dr. Gürtekin Demir, “Sardis Kazı Araştırmaları, bu insanların kentte kendilerine mesken tuttukları iki alanda; Bronzlar Evi ve Kayalık Paktolos’da önemli buluntular ortaya koymuştur. Taş temelli, üst yapısı bazen kerpiç duvarlı binalar; binalar arasında yer alan caddeler ya da geçitler; aynı zamanda, bu evlere ait, bazen sanki evin sakinleri tarafından daha henüz yeni bırakılmış hissini veren buluntular meydana çıkartılmıştır. Buluntular sadece seramik, çeşitli keskiler ve aletler, kemik objeler ve cam boncuklar değildir, aynı zamanda mücevher yapımında kullanılan kalıplar, mühürler, ocaklar, dokuma tezgahı ağırlık ve ağırşakları gibi farklı buluntular da ele geçmiştir” diye konuştu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.