HİCRİ YILBAŞI ve MUHARREM AYI

Muharrem ayı, Kur’an-ı Kerim’de savaşılması yasaklanan aylardan biridir. (Tevbe, 9/36) Peygamberimiz de Muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip Ramazan ayından sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu...

Yayınlanma:
HİCRİ YILBAŞI ve MUHARREM AYI

Muharrem ayı, Kur’an-ı Kerim’de savaşılması yasaklanan aylardan biridir. (Tevbe, 9/36) Peygamberimiz de Muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip Ramazan ayından sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir. (Müslim, Sıyâm, 202-203) Muharrem ayının onuncu günü Aşûra (aşure) diye isimlendirilmiştir. Peygamber Efendimiz Medine’ye hicret ettikten sonra bu günde birkaç defa oruç tutmuş, sahabeye de tutmalarını emretmiştir. Efendimiz bir hadis-i şerifinde, “Aşûre gününün orucunun, bir önceki yılın günahlarına kefaret olmasını Allah’tan umarım.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Ramazan orucunun farz kılınmasıyla Muharrem orucunun tutulmasını tercihe bırakmıştır. Peygamberimiz, Muharrem ayının sadece onuncu günü değil, dokuz, on ve on birinci günlerinde oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. (Buhârî, Savm, 69) Hz. Ömer’in halifelik zamanında Peygamberimizin Medine’ye hicreti resmi takvimin başlangıç ve Muharrem ayı da hicri yılın ilk ayı kabul edilmiştir.

Bu vesileyle, Muharrem ayının ümmetin yeniden dirilişine, birlik ve kardeşliğimizin güçlenmesine vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz eder, tüm İslam Aleminin #HicriYılbaşı'nı tebrik ederiz.

alanya müftülüğü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet