İlkokul mezunu Fatma Tunca’nın yüksek lisansa uzanan başarı hikayesi
Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü yüksek lisans programına kabul alan 59 yaşındaki Fatma Tunca ilginç bir başarı öyküsüne sahip.
Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü yüksek lisans programına kabul alan 59 yaşındaki Fatma Tunca ilginç bir başarı öyküsüne sahip. Evlendiğinde ilkokul mezunu bir ev hanımı olduğunu aktaran Tunca, çocuklarını okuttuktan sonra eğitim hayatına tekrar başladığını ifade etti. Ortaokul ve liseyi açık öğretimden tamamlayan azimli kadın, yine açık öğretimden Sosyoloji bölümünü tamamlayarak üniversite mezunu oldu. Son olarak Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji bölümü yüksek lisans eğitimine başlayan Fatma Tunca, bugünlere kendi emek ve başarılarıyla geldiğini, gelecekte toplum için faydalı projeler yapmak istediğini aktardı.
2 çocuk annesi Fatma Tunca, ilkokul mezunu bir ev hanımıydı. Eğitim hayatına çocuklarının üniversiteyi bitirmesiyle geri döndüğünü aktaran Tunca; “Bu zamana kadar hep başkaları için yaşadım bugünden itibaren mutlu olduğum işler yapmak istiyorum.” dedi.
“Sosyoloji bana en yakın gelen bölüm oldu”
Fatma Tunca azim ve başarı öyküsünü şöyle anlattı: “Çocuklarımı üniversiteden mezun ettim. Oğlum veteriner hekim, kızım ise Sakarya Üniversitesinde Araştırma Görevlisi. Ben ilkokul mezunu bir ev hanımıydım, çocuklarımı güzel bir şekilde yetiştirdikten ve üniversiteden mezun ettikten sonra eğitim hayatıma tekrar başlamaya karar verdim. Ortaokul ve liseyi açık öğretimle tamamladım. Lisansta yine açık öğretim ile Sosyoloji bölümünden mezun oldum. Sosyoloji bana en yakın gelen bölüm oldu. Yaşım ilerlediği için ve sosyolojinin birçok alanla olan etkileşiminden dolayı bu bölümü tercih ettim. Bu süreçte eşim okumamı istemiyordu, yine de sınavlara beraber gidiyorduk beni yalnız bırakmadı. Ama ben bu konuda bu kadar azimliyken o okumam konusunda destek olmadı. Bu Ekim ayında 60 yaşına girecek bir kadın olarak bugüne kadar hep başkaları için yaşadım. Bugünden sonra ise kendi mutlu olduğum şeyleri yapmak ve insanlara faydalı olmak istiyorum.” dedi.
“Bundan sonra hayatımı gönüllere dokunarak yaşamak istiyorum”
Eğitiminin çok önemli olduğunu ifade eden Fatma Tunca, gençlere tavsiyelerde bulunarak; “Hangi mesleği yaparlarsa yapsınlar önce eğitim. Eğitim herkes için gerekli. Ben yaşını almış bir insan olarak ne kadar ömrüm kaldığını bilmiyorum. Belki önümde daha 30 yıl belki de birkaç senem var. Ama ne kadar yaşayacak olursam olayım, bundan sonraki hayatımı insanlara faydalı olarak gönüllere dokunarak tamamlamak istiyorum. Toplumun her kesiminden her mesleğe ihtiyaç var. Taksiciye, tamirciye de ihtiyaç var ama önce eğitim. Ben bu yaşımda başardıklarımla insanlara örnek olmak istiyorum. Bu konuda hedefleri olanlar asla umutsuzluğa düşmesinler ve pes etmesinler. Özellikle kadınlar eğitimine devam etsin, gidebildikleri yere kadar gitsinler. İlkokuldan ortaokula, liseden üniversiteye kadar hatta yüksek lisanslarını yapsınlar. Hiçbir engeli aşılamayacak kadar büyük görmesinler, azim ve çabayla bütün engeller aşılır. Yeter ki kadınlar okusun.” şeklinde konuştu.
“Hedefim devletime ve insanlığa faydalı olmak”
Çocuklarını büyüttükten sonra evde herhangi bir uğraşının kalmadığını ifade eden Tunca; “Bu yolda tek başımayım, bundan sonra insanlığa faydalı olmak istiyorum.” diye konuştu. Tunca; “Ailem ve çocuklarım başarılarımı takdir ediyorlar ama benimle beraber bu durumu yaşadıkları için normal karşılıyorlar. Ben en başından beri kendi kendimi okuttum, bu yolda tek başıma yürüyorum. Bundan sonra bir yandan eğitimime devam edip bir yandan da insanlığa faydalı olmak, devletim için çalışmak istiyorum. Hatta bu amacım doğrultusunda milletvekilliğine adaylığımı koymak istiyorum. Devlet için çalışmak devletime faydalı olmak istiyorum.” ifadelerinde bulundu.
“Annem çok çabaladı ve başardı, onunla gurur duyuyorum”
Annesi Fatma Tunca ile gurur duyduğunu ifade eden kızı Hatice Tunca ise “Annem çok çalıştı çabaladı ve sonunda çok istediği Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Son olarak ise rakipleri Z kuşağıyla girdiği sınavlarda öne çıkarak Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji bölümü Yüksek Lisans programına kayıt yaptırdı. Kayda gittiğimizde Üsküdar Üniversitesi güvenlik görevlisinden, bölüm başkanına kadar herkes çok içten karşıladı. Annemle gurur duyuyorum.” dedi.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.