Kolon Kanserini Erken Teşhis Edebilecek Test

Kolon kanseri, erken evrede belirgin semptomların görülmediği ve bu nedenle de teşhisi son derece zor olan bir kanser türü. Bu durum, kolon kanserlerinde tümör büyüyüp yayılmadan tedaviye başlanma şansını da düşürüyor. Fransa’da,...

Yayınlanma:
Kolon Kanserini Erken Teşhis Edebilecek Test

Kolon kanseri, erken evrede belirgin semptomların görülmediği ve bu nedenle de teşhisi son derece zor olan bir kanser türü. Bu durum, kolon kanserlerinde tümör büyüyüp yayılmadan tedaviye başlanma şansını da düşürüyor. Fransa’da, Paris Üniversite Hastanesi ve Paris-Est Créteil Üniversitesi’nden Dr. Iradj Sobhani öncülüğünde yürütülen yeni bir araştırma ise şimdi bu durumun tersine çevrilebileceği yönünde umut oldu.

Bağırsak bakterileri ile kolon kanseri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkaran bilim insanları, bu bulgudan yola çıkarak kolon kanserinin daha erken teşhis edilebilmesini de mümkün hale getirecek yeni bir test üzerinde çalışmaya başladı. Fareler üzerinde yapılan araştırmada, “dysbiosis” olarak adlandırılan hassas bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizliğin kolorektal kanserin başlangıcına bağlı olduğu görüldü. Bu bulgu araştırmacıların, dysbiosis ve tümör gelişimi ile ilişkili olabilecek epigenetik değişimleri gösterecek bir kan testi geliştirmelerine yardımcı oldu.

PNAS’ta yayımlanan akademik makalede, kan testinin sporadik kolorektal kanserli kişileri içeren küçük bir deneme grubunda doğru sonuçlar verdiği açıklandı. Araştırmacılar, kan testinin güvenilir olduğundan emin olmak için daha büyük gruplar üzerinde daha fazla deneme yapmak için de çalıştıklarını bildirdi. (BSHA)

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet